Românii fac grătar într-o zonă protejată. „Nu respectă nicio regulă a bunului simț”


Ultimul update: Vineri 12 Aprilie 2019 10:13
Data publicarii: Vineri 12 Aprilie 2019 09:02
Categorie: Stiri actuale

În aceste zile, laleaua pestriţă poate fi admirată în toată splendoarea ei în Pădurea din Şesul Orheiului, judeţul Bistriţa Năsăud. Laleaua pestriţă este pe cale de dispariţie şi se găseşte în doar câteva zone din România.

Din păcate, floarea are o viaţă extrem de scurtă şi poate fi admirată doar câteva zile pe an.

Laleaua pestriţă poate fi admirată şi în Pădurea din Șes de pe raza localităţii Orheiu Bistriței, judeţul Bistriţa Năsăud. Culoarea florii este un mov-purpuriu, cu picăţele mai deschise la culoare.

Reacția vizitatorilor

Turiştii, şi în special copiii, sunt fermecaţi de frumuseţea acestor lalele, şi ştiu că trebuie să aibă grijă de ele.

„Am venit ca să vedem florile, sunt lalele pestriţe, ştiu că nu pot să le calc să le rup pentru că sunt protejate”, spune o fetiță.

„Am venit să văd pădurea în linişte, am venit să văd lalelele pestriţe care sunt absolut unice, vin aici în fiecare an şi nu numai odată, este pădurea copilăriei mele”, spune o turistă. 

„Sunt foarte frumoase, ar fi păcat să fie distruse, dacă ar fi imprejumuită parcela asta... Ar fi super, să nu se piardă”, spune o altă turistă. 

Sunt și turiști care ignoră atenționările

Cu toate că pădurea este protejată prin lege, mulţi turişti ignoră semnele şi atenţionările şi au făcut grătare în zonă, au călcat florile sau au smuls lalelele din rădăcini.

„În ultimii ani am observat că suprafaţă pe care există laleaua s-a extins pe toată pădurea, respectiv pe cele 82 de hectare. Mai sunt şi oameni puţini conştienţi, nu este voie să se facă focuri grătare, e voie să se plimbe, să o adimire să facă poze şi este interzis să fie smulsă sau ruptă. Sunt oameni care nu respectă nici o regulă, nici ecologică, nici a bunului simţ”, spune Dănuț Pintea, inginer silvic. 

Cei care vor să admire acestă floare, mai au la dipozitie doar câteva zile pentru a o privi şi fotografia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Legenda copacului cu lalele din Aninoasa. Este o raritate la noi
O bunică din Maramureș a adunat mii de lalele în gospodăria ei. ”Am vrut o mică Olanda”
Olanda, vizitată intens în această perioadă pentru câmpurile de lalele
VIDEO PROTVPLUS.RO