Zonele din România cu secetă extremă. Fermierii, disperați: ”Căldurile au fost năucitoare”
Seceta a pârjolit culturile și fermierii se plâng că nu mai au ce culege. Producția de porumb, de pildă, va fi la jumătate, față de 2018.
Specialiștii vorbesc, în unele regiuni ale țării, despre secetă extremă. Cei care au cultivat doar porumb, se tem că vor da faliment, mai ales că și prețul pe kilogram a scăzut sub 60 de bani.
Sicuța Murgu, fermier: „Căldurile astea de august au fost năucitoare pentru noi. Năucitoare! Nici nu poţi să ari aicea”.
În judeţul Galaţi, agricultorii trec cu deznădejde prin lanurile pârjolite de porumb. Acolo unde nu au putut să irige, nu vor avea ce să recolteze.
După o perioadă îndelungată de secetă, porumbul a ajuns să nu aibă nici zece centimetri, iar pământul, după două luni în care nu a primit nicio picătură de ploaie, este de ars şi crăpat.
Sicuța Murgu, fermier: „E un rest de ştiulete, de fapt, nu un ştiulete adevărat, pentru că au venit căldurile peste el şi nu a mai reuşit să se dezvolte de niciun fel. Nu recoltezi decât 40% din cât ai sperat să recoltezi”.
Cătălin Ionescu, inginer agronom: „Boabele au rămas mici şi producţia va fi mică. Cele mai multe tarlale nu mai sunt plouate de aproape două luni de zile”.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în multe zone din România este seceta extremă. Sunt locuri unde uscăciunea coboară şi până la un metru în pământ.
În Câmpia Bărăganului este cel mai rău şi grav este că, până la mijlocul lui septembrie, nu se anunţă deloc ploi. 60% din pământul din ţară suferă din lipsa apei.
Fermierii din Argeş se plâng că producţia de porumb va fi la jumătate faţă de cea de anul trecut.
Mircea Băluță, preşedinte cooperativa Argeş Biosud: „Lanul este albit, precum îl vedeţi, trebuia, încă, să aibă o culoare verde. Știuletele de porumb arată la jumătate din ceea ce trebuia să fie. Nu cred că vom obţine mai mult de patru tone”.
Producţii mici de porumb anunţa şi fermierii din Bacău.
Ioan Chiriac, fermier: „Mai aveam nevoie de apă, vă daţi seama că, în perioada asta, porumbul consumă undeva la 1.5 litri pe metrul pătrat şi de trei săptămâni nu avem niciun fel de apă şi producţia se diminuează undeva la 2.5 - 3% pe zi”.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de porumb din Europa, cu o recoltă de aproape de 19 milioane de tone.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!