„O prostituție profesională". Avertismentul liderului Europol, după protestele polițiștilor și angajaților din penitenciare
Aproximativ 2.000 de polițiști și angajați din sistemul național de penitenciare le-au cerut azi miniștrilor de Interne și Muncii să-și dea demisia.
Oamenii sunt nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și de un proiect de modificare a legii pensiilor militare.
Mulțimea a protestat timp de aproximativ cinci ore, mărșăluind pe străzile din centrul Bucureștiului, în speranța că guvernanții le vor rezolva problemele.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Polițiștii au ieșit în strada după ce au aflat că Ministerul Muncii intenționează să nu le mai plătească drepturi salariale restante și, mai mult, să le micșoreze pensiile militare la jumătate.
Protestatar: „Se tot poartă diversiunea asta cu pensii speciale. Ne-au băgat pe toți la un loc, ne-am amestecat într-o troacă cu politicienii, care într-adevăr au pensii speciale. Eu am curajul să spun lucrurilor pe nume. I-aș oferi oricăruia dintre parlamentari pensia mea de 2.800 de lei după 33 de ani de activitate în condiții speciale. Ofer pensie militară contra pensie specială și le mai ofer și decorația primită de pe urma căruia mai primeam 15% din nimic".
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: „Dacă ne uităm la procentul de 45% din venitul brut realizat va însemna că un polițist să iasă mâine la pensie cu un venit de 1.600 de lei. E de neacceptat. Sunt colegi care țin locul a patru sau cinci persoane la locul de muncă. În momentul de față, noi nu mai facem performanță. E o prostituție profesională, de pe urma căreia au de suferit cetățenii".
Cei 1.000 de polițiști și-au strigat nemulțumirile și în fața Palatului Victoria.
Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare: „Avem drepturi plafonate din 2010 de echipa Boc-Băsescu și așa au rămas. Pensiile militare sunt cu risc, legea de salarizare nu se aplică și vor veni cu alta. Posturile vacante sunt în proporție de 30% deja. Care să fie rezultatul acestei strategii distructive a guvernului decât un număr și mai mare de posturi vacante?"
Marșul polițiștilor a încurcat și traficul prin centrul Capitalei la o oră de vârf. Unii șoferi nu au înțeles de ce Brigada Rutieră îi trimite pe rute ocolitoare.
Sindicaliștii au anunțat că nu vor renunța la proteste până nu li se vor rezolva problemele.