„Nu vedem unde ar fi focarul ăsta de infecţie”. Valorile de E. coli sunt de 4 ori peste limita admisă la Vadu și Corbu
Este alertă sanitară pe litoral. Probele de apă din zona plajelor Vadu și Corbu au arătat cantități peste limitele admise de E. coli, transmit specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică.
Din această cauză, le recomandă turiștilor să nu mai intre în apa mării. S-a ajuns în această situație gravă pentru că, deși în zonă vin tot mulți vizitatori, lipsesc toaletele publice.
Ministerul Sănătăţii le-a recomandat dimineaţa turiştilor "să evite îmbăierea" la Vadu şi la Corbu, "până la normalizarea situaţiei". Cantitatea de E. coli din apă e în prezent cu mult peste limitele admise. Însă la prânz, mulţi nu ştiau şi se scăldau.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
„Nu ne avertizează nimeni cu nimic pe plajă, deci venim la liberă alegere. Nu vedem unde ar fi focarul ăsta de infecţie, cum îi marea acum agitată unde vedeţi dvs focar de infecţie?”
„Vrea să sperie lumea ca să nu mai acopere oamenii plajele sălbatice. Dacă ar fi aici ar fi şi în celelalte staţiuni, nu cred.”
„Ca să nu vină omul la turismul românesc, e foarte frumos aici.”
Nici un alt turist nu aflase de avertisment, deşi a trecut printr-o situaţie neplăcută din cauza bacteriei E. coli.
„Acum doi ani s-a stricat căţelul la stomac ca inevitabil a băut apă. Am aflat după ce am ajuns acasă că era aceastî avertizare, dar acum n-am primit nimic.”
Cristina Schipor, director DSP: „Noi prelevăm din zone aglomerate la 20-30 de m de mal și la 30 de cm de la suprafața apei înspre nisip. Au ieșit nişte valori mărite la ecoli.”
Bacteria apare atunci când oamenii își fac nevoile în mare ori aruncă resturi de mâncare sau menajere fără să se gândească la consecințe, spun biologii marini.
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Prezența acesteia demonstrează o poluare din sursă biologică a ape. Există o problemă pe litoralul românesc al Mării Negre, lipsa toaletelor, ceea ce face ca un comportament igienic față de calitatea apei să nu poată fi menținut.”
Escherichia Coli este o bacterie care poate provoca infecții urinare, diaree, boli respiratorii sau chiar pneumonie.
Dr. Valentin Boldea, medic de familie: „Simptomatologia este caracterizată prin dureri abdominale, crampe, grețuri, scaune diareice – uneori sanghinolente, în funcție de tulpină de e-coli responsabilă de infecție.”
Plajele Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au stătut de Sit Natura 2000. Cei care vin să campeze pentru mai mult timp au toalete fie în rulote, fie în puţinele campinguri amenajate de la Corbu. Însă cei care vin doar pentru o zi la plaja nu au toalete.
Corespondent PROTV: „Mă aflu pe plaja din Mamaia - vreau să vă spun că au fost prelevate probe din apă de pe întreg litoralul, atât de aici, cât şi din sud, iar rezultatele au arătat că apa e e conformă şi nu prezintă pericol pentru sănătate. În schimb probele de la Vadu şi Corbu au avut depăşiri foarte mari ale valorilor admise. S-au găsit 1.300 de unităţi în suta de mililitri, în contextul în care limita maximă admisă este de 250 de unităţi. Aşadar nu este recomandată îmbăierea până la remedierea situaţiei. Direcția de Sănătate Publică Constanța va efectua probe de control şi în zilele următoare.”