„Care sare primul cu plicul, acela intră”. Stenograme din dosarul șpăgilor la angajarea în Spitalul Botoșani
11 persoane au fost reținute după perchezițiile făcute în cazul angajărilor ilegale de la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani.
Un fost manager și mai mulți medici și-au petrecut noaptea de miercuri spre joi în arest. Cu toții au ajuns în joi seară în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.
Doina Caba, fost manager al Spitalului Judetețean din Botoșani până în vară deschide lista celor 11 suspecți reținuți în cazul angajarilor frauduloase făcute în unitatea medicală. Joi seară, când a fost dusă la audieri, a afișat o atitudine nevinovată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lista celor reținuți mai sunt - printre alții - un director de îngrijiri, un medic șef de la Secția de Terapie Intensivă și un altul de la Medicină internă, dar și doi economiști și o secretară a spitalului Toți sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.
Potrivit DNA, inculpații primeau pentru a facilita ocuparea unui post de asistent în spital bijuterii și bani între 8.000 și 15.000 de euro, iar pentru un post de altă natură, cum ar fi brancardier ori spălătoreasă, între 2.000 și 5.000 de euro.
Potrivit DNA, fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a posturilor vacante in Spitalul Județean din Botoșani datatează din 2015 „punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective, angajările fiind făcute (...) în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.
Anchetatorii au prezentat și mai multe înregistrări ale unor convorbiri purtate de candidații la concursuri, între ei, ori cu funcționari din spital.
- „Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între... îți spun eu prețurile, că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari și salariu frumos.
- „Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus...”
- „Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră”
- „Directoarea de îngrijiri îi cea mai scârboasă. ...10.000 de euro un post! De unde?... n-am nici o șansă ... fără bani, la noi nu se intră”.
Ancheta în acest caz ar putea fi extinsă câtă vreme există bănuiala că angajările ilegale ar avea și ramificații politice.