Ziua Olteniei, sărbătorită pe 21 martie, la Craiova. Gospodinele au întins pe mese bunătăți pregătite după obiceiul zonei
Oltenii sunt mândri că au ziua lor, așa că cei din Craiova au încins marți o sărbătoare pe cinste. În urmă cu 5 ani, parlamentarii au decis ca "Ziua Olteniei" să fie sărbătorită pe 21 martie, un bun prilej pentru a ne aminti de "ambasadorii" regiunii.
Sunt personalități precum Amza Pellea, obiceiuri - cum ar fi călușul, dar să nu uităm de praz și... de faimosul zaibăr.
Cum sunt călușarii. Așa se spune că sunt și oltenii: veseli și iuți, mai ales la vorbă.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Niculina Stoican, director Ansamblul folcloric "Măria Tănase" Craiova: „Sunt primitori, sunt gazde minunate, sunt veseli, sunt isteți. Aici este simbolul creștinismului prin Brâncoveanu, noi suntem cei care ne-am dorit pentru prima dată marea unire prin Mihai Viteazul.”
Îmbrăcate în costume oltenești, gospodinele au întins pe mese bunătăți pregătite după obiceiul zonei. Prazul, ardeii uscați pe sfoară și zaibărul au dat tonul festinului.
Deși e mai puțin cunoscută, bucătăria oltenească poate concura lesne cu cea din Ardeal sau Moldova.
Amelia Etegan, director Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj: „Oltenia are o bucătărie, gastronomie extraordinară și care este în strânsă legătură cu istoria unor locuri.”
Oltenii se bucură că au o zi a lor. Așa pot arăta lumii, în zi de sărbătoare, contribuția la patrimoniul cultural al țării. Iar spiritul oamenilor din această zonă nu e deloc de neglijat.
Lucian Dindirică, director Biblioteca Județeana "Alexandru și Aristia Aman" Dolj: „În istoria românilor, oltenii au fost cei care au reușit cumva să se strecoare, să iese în față, să pună numele de oamenilor care vin din Oltenia, unde îi era locul.”
Lia Olguța Vasilescu, primar Craiova: „Pentru mine, Oltenia este cel mai frumos ținut, este cea mai frumoasă regiune din Oltenia și spun asta cu mândrie.”