Ziua Națională, fără paradă și fără public. „E mai tristă sărbătoarea”

×
Codul embed a fost copiat

Ziua Națională a României a fost marcată simbolic, prin ceremonii restrânse, la care publicul nu a avut acces. La Alba Iulia, câțiva oficiali și o mână de militari au luat parte la festivitatea care a marcat Ziua Națională.

În alte orașe, precum Târgu Jiu și Iași, spectatorii nu au lipsit, dar nu s-au bucurat de parade impresionante.

În vremuri obişnuite, în 1 Decembrie, capitala Marii Uniri era luată cu asalt de oameni dornici să urmărească paradă şi să se prindă în horă. De această dată însă, în Alba Iulia, unde carantina a fost prelungită cu şapte zile, a fost organizată o ceremonie restrânsă, fără tehnică militară.

Nicolae Albu, prefectul de Alba: "Ne vedem nevoiţi să marcăm Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte manifestări intrate în tradiţie. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi, putem reveni la normalitate."

Evenimentul, fără public, a fost transmis pe internet.

Bărbat: "Dacă oamenii s-au păzit şi au făcut ce trebuie acasă la ei şi simt în suflet ca această zi este ziua României, eu mă bucur pentru toată lumea. Puteau să simtă româneşte şi să simtă pentru 1 decembrie oriunde s-au găsit ei."

Femeie: "Nu sunt oameni, faptul că nu s-a dat drumul oraşului, faptul că s-a metinut carantina. Din toate colţurile ţării veneau aici încolonaţi, cântând, plin de iubire pentru acest eveniment."

La Iaşi, câteva zeci de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a marca Ziua Naţională. Militarii doar au prezentat onorul şi au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand.

Mihai Chirica, primarul Iașiului: "Această naţiune s-a clădit cu sângele celor care au luptat ca noi să ne bucurăm de o ţară, de o limbă, de un imn, de un drapel şi o stemă."

În semn de preţuire pentru eforturile făcute în ultimele luni, toţi medicii din Iaşi, aflaţi în prima linie în lupta cu COVID-19, au primit plachete din partea autorităţilor locale. Iar Ordinul "Meritul Sanitar" a fost oferit managerilor de unităţi saniatare din întreg judeţul.

prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului De Neurochirurgie "Nicoale Oblu" Iaşi: "Stresul pe care îl suportă cadrele medicale este major. Dar suntem optimişti şi dacă am reuşit să facem faţă până în acest moment, nu credem că mai este mult de aici încolo."

Nici la Târgu Jiu nu a fost organizată tradiţionala paradă de 1 Decembrie. Dar câteva sute de oameni tot s-au strâns pentru a urmări ceremonia din centrul orașului.

- "E Ziua Naţională, nu putem să nu venim. Suntem români, vrem să venim. Fără horă, de mâna."

- "Fără horă, fără defilare. E mai tristă sărbătoarea. E mai tristă, da."

- "Romanii sunt uniţi, sunt una, şi aşa e şi bine şi frumos, dintotdeauna am fost aşa."

Printre cei prezenţi s-au aflat şi două gemene de-o şchioapă, care au atras toate privirile.

La Cavnic, în Maramureş, salvamontiştii au păstrat obiceiul şi au coborât pe pârtie cu drapelul României în mâini, spre încântarea turiştilor.

Tricolorul a fost dus ieri şi pe unul dintre cele mai înalte piscuri din ţara noastră. Un jandarm şi un paramedic din Hunedoara au mers în Parâng, la o altitudine de 2519 metri, pentru a arbora steagul acolo. Cei doi temerari au dat piept cu un vânt puternic şi cu temperaturi scăzute, dar au dus la bun sfârşit această misiune.

Citește și...
Ediție specială ”Vocea României” de 1 Decembrie. Tudor Chirilă și Irina Rimes, un duet de excepție
Ediție specială ”Vocea României” de 1 Decembrie. Tudor Chirilă și Irina Rimes, un duet de excepție

În seara de 1 Decembrie, de la ora 20:30, românii au sărbătorit Ziua Națională cu o ediție specială Vocea!

Cum poţi dona pentru
Cum poţi dona pentru "Dăruieşte Viaţă" la ediţia specială Vocea de 1 Decembrie

În seara de 1 Decembrie, de la ora 20:30, românii sărbătoresc Ziua Națională cu o ediție specială Vocea, în care cei de acasă pot dona pentru Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Băsescu critică parada de 1 decembrie 2020:
Băsescu critică parada de 1 decembrie 2020: "De Ziua Naţională, Iohannis a vrut Arcul de Triumf doar pentru el"

Fostul şef al statului Traian Băsescu a afirmat, marți, că preşedintele Klaus Iohannis a vrut ca de Ziua Naţională a României Arcul de Triumf să fie doar pentru el, spunând că este un „urât moment al trufiei unui preşedinte”.

FOTO și VIDEO. Parada de 1 Decembrie 2020. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei României
FOTO și VIDEO. Parada de 1 Decembrie 2020. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei României

Ziua Națională a României a fost marcată simbolic prin ceremonii restrânse, la care publicul nu a avut acces.

Recomandări
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF
CEC-ul, obligat de Guvern să intre pe piața asigurărilor. Ministrul Finanțelor: Are o lună de zile să se autorizeze la ASF

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat - în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea poliţelor RCA - că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze.  

Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe. Anunțul lui Sorin Grindeanu
Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe. Anunțul lui Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, marți, că Ucraina a acceptat ca România să facă propriile măsurători pe Canalul Bâstroe.

„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii
„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii

Un tânăr este internat în stare gravă după ce a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa cu o durere de măsea. Familia sa acuză cadrele medicale că nu l-ar fi îngrijit corespunzător.