Ziua Națională, fără paradă și fără public. „E mai tristă sărbătoarea”
Ziua Națională a României a fost marcată simbolic, prin ceremonii restrânse, la care publicul nu a avut acces. La Alba Iulia, câțiva oficiali și o mână de militari au luat parte la festivitatea care a marcat Ziua Națională.
În alte orașe, precum Târgu Jiu și Iași, spectatorii nu au lipsit, dar nu s-au bucurat de parade impresionante.
În vremuri obişnuite, în 1 Decembrie, capitala Marii Uniri era luată cu asalt de oameni dornici să urmărească paradă şi să se prindă în horă. De această dată însă, în Alba Iulia, unde carantina a fost prelungită cu şapte zile, a fost organizată o ceremonie restrânsă, fără tehnică militară.
Nicolae Albu, prefectul de Alba: "Ne vedem nevoiţi să marcăm Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte manifestări intrate în tradiţie. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi, putem reveni la normalitate."
Evenimentul, fără public, a fost transmis pe internet.
Bărbat: "Dacă oamenii s-au păzit şi au făcut ce trebuie acasă la ei şi simt în suflet ca această zi este ziua României, eu mă bucur pentru toată lumea. Puteau să simtă româneşte şi să simtă pentru 1 decembrie oriunde s-au găsit ei."
Femeie: "Nu sunt oameni, faptul că nu s-a dat drumul oraşului, faptul că s-a metinut carantina. Din toate colţurile ţării veneau aici încolonaţi, cântând, plin de iubire pentru acest eveniment."
La Iaşi, câteva zeci de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a marca Ziua Naţională. Militarii doar au prezentat onorul şi au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand.
Mihai Chirica, primarul Iașiului: "Această naţiune s-a clădit cu sângele celor care au luptat ca noi să ne bucurăm de o ţară, de o limbă, de un imn, de un drapel şi o stemă."
În semn de preţuire pentru eforturile făcute în ultimele luni, toţi medicii din Iaşi, aflaţi în prima linie în lupta cu COVID-19, au primit plachete din partea autorităţilor locale. Iar Ordinul "Meritul Sanitar" a fost oferit managerilor de unităţi saniatare din întreg judeţul.
prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului De Neurochirurgie "Nicoale Oblu" Iaşi: "Stresul pe care îl suportă cadrele medicale este major. Dar suntem optimişti şi dacă am reuşit să facem faţă până în acest moment, nu credem că mai este mult de aici încolo."
Nici la Târgu Jiu nu a fost organizată tradiţionala paradă de 1 Decembrie. Dar câteva sute de oameni tot s-au strâns pentru a urmări ceremonia din centrul orașului.
- "E Ziua Naţională, nu putem să nu venim. Suntem români, vrem să venim. Fără horă, de mâna."
- "Fără horă, fără defilare. E mai tristă sărbătoarea. E mai tristă, da."
- "Romanii sunt uniţi, sunt una, şi aşa e şi bine şi frumos, dintotdeauna am fost aşa."
Printre cei prezenţi s-au aflat şi două gemene de-o şchioapă, care au atras toate privirile.
La Cavnic, în Maramureş, salvamontiştii au păstrat obiceiul şi au coborât pe pârtie cu drapelul României în mâini, spre încântarea turiştilor.
Tricolorul a fost dus ieri şi pe unul dintre cele mai înalte piscuri din ţara noastră. Un jandarm şi un paramedic din Hunedoara au mers în Parâng, la o altitudine de 2519 metri, pentru a arbora steagul acolo. Cei doi temerari au dat piept cu un vânt puternic şi cu temperaturi scăzute, dar au dus la bun sfârşit această misiune.