Ziua Marinei Române. Peste 3.000 de militari, 15 nave de război, avioane de luptă și elicoptere au defilat la Constanța

×
Codul embed a fost copiat

Este sărbătoare, marți, la malul Mării Negre. După o pauză de patru ani din cauza pandemiei, mii de turiști, localnici, dar și oficialități participă la ceremoniile cu ocazia Zilei Marinei, celebrată tradițional pe 15 august, de Sfânta Maria.

Festivitățile au început la ora 10.00. Peste 3.000 de militari au participat la ceremonie cu avioane de vânătoare și elicoptere. În larg, 15 nave de război au putut fi admirate de curioși.

Președintele Klaus Iohannis, alte oficialități, dar și peste 15.000 de turiști au urmărit cu sufletul la gură spectacolul din fața comandamentului Flotei din Constanța.După multă vreme, în permieră, festivitățile au fost organizate pe faleza Cazinoului din Constanța, în fața Comandamentului Flotei.

Cum a fost sărbătorită Ziua Marinei la Constanța

La 10 fix, marinarii au încercat să ridice pe catargul de pe faleza cazinoului cel mai mare steag. Vântul puternic le-a dat, însă, planurile peste cap, așa că ceremoniile s-au desfășurat cu drapelul la sol. După discursurile oficialilor și slujba religioasă susținută de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a urmat show-ul aviatic.

Citește și
centrala nucleara zaporojie
Războiul din Ucraina ia o turnură dramatică. ”Ne pregătim pentru o explozie nucleară”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Zgomotul focurilor de armă și vuietul avioanelor de luptă i-au impresionat pe turiști. Între timp, în largul mării, puitorul de mine viceamiral "Constantin Bălescu" se afla în misiune de căutare a minelor marine, după incidentul de luni, în care o explozie a fost raportată la digul de la Costinești.

Mihai Panait, viceamiral, șeful statului major al forțelor navale:De anul trecut situația a făcut ca forțele navale române să fie concentrate pe supravegherea spațiului maritim și fluvial precum și pe operația de luptă contra minelor marine”.

Spre seară, spectacolele vor continua în portul Tomis din Constanța, iar la miezul nopții un foc de artificii îi va încânta pe privitori.
 

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

Manifestările au început în jurul orei 10:30, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis.

Acesta a ajuns la eveniment alături de soţia sa, Carmen.

În tribuna oficială sunt premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Mesajul integral transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Marinei poate fi văzut AICI

Mesajul premierul Marcel Ciolacu 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în cadrul festivităţilor legate de Ziua Marinei, de la Constanţa, că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB şi dă asigurări că vor menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina.

Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că nimic din ceea ce îşi propun să facă în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare, cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională.

„Înainte de toate aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea voastră! „La mulţi ani!”, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei”, a transmis premierul României.

Marcel Ciolacu a arătat în discurs că, în ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte.

„Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai spus că în toate aceste aspecte, Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic.

„De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni. În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

El a menţionat că, „pe de altă parte, ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

„Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională. Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România şi întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică şi socială. Iar, pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetăţean al acestei ţări, vă felicit, vă respect şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut! „La mulţi ani!” Şi mult succes în continuare!”, a spus premierul în finalul discursului.

Geoană: „Îi onorăm pe toţi cei care, în timp de pace sau conflict, au stat "strajă" în ape”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis, marţi, un mesaj de Ziua Marinei, în care subliniază importanţa marinarilor în paza teritoriilor şi în dezvoltarea economică.

„«Providenţa ne-a pus la hotare Dunărea şi Marea, aceste preţioase ape, care în vremuri de restrişte ne-au fost cele mai credincioase străji contra vrăjmaşilor», aşa spunea unul dintre eroii Primului Război Mondial, căpitanul Constantin Păun. Astăzi, de ziua Marinei Române, îi onorăm pe toţi cei care, în timp de pace sau conflict, au stat "strajă" în aceste ape”, a transmis, marţi, Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a apreciat şi marinarii comerciali.

„Îi onorăm şi pe toţi marinarii comerciali ce ne asigură, alături de tot personalul portuar, lanţuri de aprovizionare şi ajută la clădirea economică a României moderne”, a mai transmis secretarul general adjunct al NATO.

Geoană are un mesaj şi pentru românii care ăşi servează onomastica.

„Tot astăzi, creştinii ortodocşi prăznuiesc "Adormirea Maicii Domnului", una dintre cele mai importante sărbători şi un moment în care foarte mulţi români şi românce îşi serbează ziua onomastică”, a mai transmis Geoană.

Programul evenimentelor 

La manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, transmite news.ro.

Marinarii militari vor prezenta, cu acest prilej, exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Cu câteva minute înainte de ora 10.00, este programată începerea festivității, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

La Ziua Marinei, ”Zeul Neptun” îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ucrainenii nu subestimează inamicul: „Armata rusă nu este formată doar din bețivi și nătărăi. Sunt soldați profesioniști”
Ucrainenii nu subestimează inamicul: „Armata rusă nu este formată doar din bețivi și nătărăi. Sunt soldați profesioniști”

„Inamicul nu va dicta condițiile la Marea Neagră, iar ocupantul să se teamă că ne vom apropia de Crimeea și Marea Azov”. Acesta este mesajul lui Volodimir Zelenski, care a fost duminică la Odesa, de Ziua Marinei ucrainene.

Războiul din Ucraina ia o turnură dramatică. ”Ne pregătim pentru o explozie nucleară”
Războiul din Ucraina ia o turnură dramatică. ”Ne pregătim pentru o explozie nucleară”

”Inamicul nu va dicta condițiile la Marea Neagră, iar ocupantul să se teamă că ne vom apropia de Crimeea și Marea Azov”. Acesta este mesajul lui Volodimir Zelenski, care a fost duminică la Odesa, de Ziua Marinei ucrainene.  

Ziua Marinei în Herăstrău. Cadoul care i-a scandalizat pe bucureșteni
Ziua Marinei în Herăstrău. Cadoul care i-a scandalizat pe bucureșteni

Ziua Marinei a fost sărbătorită şi în Bucureşti. Forţele Navale au organizat o ceremonie, urmată de jocuri inspirate de navigatori. Tinerii marinari s-au luat la întrecere cu spectatorii, la tras de frânghie şi alergat în sac.

Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra
Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Constanţa, în debutul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că România are nevoie de dotări moderne în Apărare, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu îşi poate garanta securitatea.

Pregătiri intense pentru Ziua Marinei Române. Restricțiile de circulație impuse
Pregătiri intense pentru Ziua Marinei Române. Restricțiile de circulație impuse

Se anunţă un spectacol impresionant la malul mării de ''Ziua Marinei Române''. Avioane de vânătoare, elicoptere şi nave de război vor participa la ceremoniile programate în 15 august.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.