Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Mii de etnici au comemorat 167 de ani de la declansarea Revolutiei Pasoptiste
Este sarbatoare in Ungaria, dar si in unele judete de la noi, unde a fost celebrata ''Ziua Maghiarilor de Pretutindeni''.
Mii de etnici au comemorat 167 de ani de la declansarea Revolutiei Pasoptiste, cand, in 15 martie, la Budapesta, a pornit Revolutia Ungara. In amintirea acelui moment, peste tot pe unde sunt comunitati mari, ungurii ies in strada, multi in costume nationale.
La Satu Mare, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcata printr-un mars al husarilor care au pornit cu un alai de peste 1.500 de persoane prin centrul vechi. Oamenii au depus coroane de flori la bustul poetului Petofi Sandor, dupa care au marsaluit cu fanfara pe strazi.
La sarbatoare au participat si demnitari ai guvernului maghiar.
"Ma simt bine in Satu Mare, inainte de asta am fost in Harghita, timp de patru zile sunt in Ardeal. Ma bucur ca pot sa sarbatoresc aici cu maghiarii Ardealului", a spus Miklos Sestak, ministrul ungar al Dezvoltarii.
La Targu Mures, cu cocarde la piept si purtand steagurile Republicii Maghiare, sute de oameni au ascultat mesajul premierului ungar Victor Orban. Comemorarea a continuat la Monumentul Secuilor Martiri, ridicat in memoria revolutionarilor maghiari spanzurati de trupele habsburgice in 1848.
Pe strada Libertatii din Sfantu Gheorghe, maghiarii si secuii au purtat pe brate steaguri lungi de 250 de metri, pana la monumentul eroilor maghiari. In timpul discursului sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit.
Oamenii spun ca nu le reprezinta interesele in fata presedintelui tarii dupa ce, la Targu Mures, participantii nu au primit aprobare pentru un mars al husarilor.
Discutie cu Kelemen Hunor:
"-Nu ati intervenit pe langa presedinte...
-Dar nu presedintele are astfel de atributii, un presedinte nu are ce sa salveze daca un primar este usor sonat. Nu eu dau aprobarea, doamna. Daca un primar este sonat nu ai ce sa faci, ramane sonat.
-Dar de ce il faceti sonat ? Interzice niste lucruri care sunt normale. Libertatea de exprimare si libertatea de manifestare"
La Cluj-Napoca, peste 500 de etnici maghiari au sarbatorit si ei ziua de 15 martie, participand la slujba religioasa oficiata in Biserica Romano-Catolica "Sf.Mihail". La scurt timp, tineri din Noua Dreapta au organizat si ei un mars paralel. Ziua s-a incheiat fara incidente.