Ziua Internațională a Bicicletei, sărbătorită pe 3 iunie. România, locul 2 în UE la producție, dar codașă la infrastructură
Luni este ziua internațională a bicicletei, iar țara noastră are un motiv în plus pentru a sărbători: suntem pe locul doi în clasamentul producătorilor din Uniunea Europeană.
Stăm însă prost la infrastructură. Cele mai mari 10 orașe din România au mai puțini kilomeri de piste de biciclete decât are Amsterdamul, de exemplu.
Vestea bună este că tot mai multe administrații locale accesează fonduri europene pentru a încuraja mersul pe bicicletă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
450 de copii din localitatea Cristian, judeţul Braşov, au primit un cadou nesperat: câte o bicicletă nou-nouţă. Cheltuiala a fost suportată din bugetul localităţii.
Teodora Drăgușin – elev: "E foarte bună, chiar e pe mărimea mea. Îmi place foarte mult".
Cu 2,5 milioane de biciclete produse anual, România se află pe locul doi în topul constructorilor din Uniunea Europeană, la mică distanță de Portugalia. Statisticile arată că aceasta industrie însumează peste un milion de locuri de muncă și, în ultimii 5 ani, a înregistrat o creştere spectaculoasă, de aproximativ 450%.
Această fabrică din Timișoara livrează anual între 80.000 și 100.000 de biciclete electrice către clienţi din Europa, Statele Unite și America de sud. Prețul poate ajunge chiar şi la 12.000 de euro bucata.
Loredana Pintea - director fabrica: "E un sector în care se inovează foarte mult și se caută să se ajungă și către acele segmente de populație care nu utilizau bicicleta fie din motive de sănătate sau pentru persoane în vârstă".
Declarat de Uniunea Europeană drept un mijloc de transport durabil, accesibil şi sustenabil, ciclismul nu este sprijinit suficient în România.
Brașovul este printre puținele orașe care și-au propus să dezvolte infrasctructura velo, cu piste, garaje și parcări pentru biciclete.
Dima Emil - multiplu campion național la ciclism: "Bicicleta cred că este cea mai bună alternativă a mașinii. Poluează mai puțin, te poți deplasa mai ușor prin orașe".
Cunoscută mai ales pentru schi, Poiana Braşov începe să îi atragă și pe pasionaţii de ture cu bicicleta.
Staţiunea are mai multe trasee de mountain bike iar de anul acesta bicicliştii au şi tarife speciale pentru transportul pe cablu.
Maximilian Munteanu – biciclist: "Bike park-ul este echivalentul de vară pentru un domeniu schiabil și este normalitatea din toate stațiunile mari din Europa. Sunt niște tarife speciale pentru bicicliști și practic în funcție de cum și cât de dai, îți alegi segmentul orar și îți aranjezi turele".
Statistica europeană arata ca anul trecut exportul de biciclete a scăzut cu 10 la sută. În 2023, Elveţia şi Marea Britanie au fost principalele destinaţii pentru bicicletele europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, productie, biciclete,
Dată publicare:
03-06-2024 19:37