Ziua Independenței, sărbătorită în avans în grădina Ambasadei SUA, la București. Mesajul lui Zuckerman pentru români
Ziua Independenței este sărbătorită în avans în grădina Ambasadei Statelor Unite, la București.
Șeful statului și premierul au ținut discursuri. Din cauza pandemiei, în acest an la recepția găzduită de Adrian Zuckerman au fost mai puțini invitați.
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a declarat joi, cu ocazia Zilei Independenţei, că Statele Unite sunt dedicate să susţină relansarea economică a României şi să consolideze securitatea economică a României.
„Vă cer tuturor să credeţi în voi înşivă şi într-o Românie mai bună”, a afirmat diplomatul.
„Eu şi preşedintele Trump vă mulţumim că v-aţi alăturat nouă pentru a celebra această zi. Menţinem aceleaşi principii şi valori care au fondat naţiunea noastră. Toţi oamenii sunt creaţi egali, au drepturi inalienabile, iar printre ele se numără dreptul la viaţă, la libertate şi la urmărirea fericirii. E mai important ca oricând să reflectăm asupra acestor principii”, a declarat ambasadorul SUA.
”Preşedintele Trump a spus că trebuie să spunem ce gândim, dar întotdeauna să urmărim solidaritatea. Atunci când SUA este unită este de neoprit. Familia mea a suferit din cauza comunismului, însă datorită femeilor şi bărbaţilor curajoşi care şi-au dat viaţa acum 30 de ani, m-am întors într-o Românie prosperă şi liberă”, a amintit diplomatul american.
El a subliniat că luna trecută cele două state au sărbătorit 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.
”Avem o viziune comună privind unitatea transatlantică. Astăzi relaţiile noastre sunt mai puternice ca niciodată. SUA rămâne dedicată să consolideze statul de drept în România. Ne-am unit forţele să luptăm cu COVID-19. Suntem dedicaţi să susţinem relansarea economică a României şi să consolidăm securitatea economică a României”, a subliniat Adrian Zuckerman.
Diplomatul a precizat că Statele Unite vor folosi toate pârghiile pentru a susţine statul de drept, combaterea corupţiei şi a traficului de persoane.
„Vom avea acţiuni să sprijinim piaţa liberă. Preşedintele Ronald Reagan ne-a reamintit că putem persevera în perioade dificile. Mesajul său e mai valabil astăzi ca oricând. Cred în măreţia SUA, cred în măreţia României, cred în măreţia democraţiei, cred că un viitor mai bun este posibil şi sper ca oamenii să fie curajoşi, să apere democraţia. Vă cer tuturor să credeţi în voi înşivă şi într-o Românie mai bună. România nu are prieten mai bun ca SUA, iar Statele Unite nu au un alt prieten mai bun decât România”, a conchis Zuckerman.
Prelşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la recepţia de la Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, că România şi Statele Unite ale Americii au ştiut să dea măsura solidarităţii în relaţia bilaterală, în contextul pandemiei de COVID-19, dând asigurări ambasadorului SUA Adrioan Zuckerman că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm.
”Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiţiei mondiale şi tentativele unor actori internaţionali de a eroda unitatea transatlantică şi rezilienţa statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici. Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relaţia bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relaţia transatlantică. Solidaritate între şi cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă şi prosperă: democraţie, stat de drept, relaţii comerciale libere şi corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului şi dreptul internaţional”, a declarat Iohannios în discursul pe care l-a început în limba engleză.
El a amintit că în cei 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, România a dovedit că înţelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarităţi.
”Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de Preşedintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii Parteneriatului nostru Strategic: securitatea reţelelor 5G, de a căror rezilienţă va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum şi domeniul nuclear-civil, cu rol esenţial în asigurarea securităţii energetice. Totodată, în Declaraţia Comună adoptată împreună cu Preşedintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică. Este o contribuţie comună pe care România şi Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepţiei aliate colective privind importanţa Mării Negre şi a regiunii”, a explicat preşedintele
Iohannis a subliniat că România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare, bazate pe relaţii bilaterale solide între Statele Unite şi partenerii săi europeni, o Alianţă Nord-Atlantică dedicată securităţii indivizibile a membrilor săi şi cooperării cu Uniunea Europeană.
Pornind de la faptul că pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare societăţile noastre şi că în acelaşi timp ne-a demonstrat tuturor importanţa parteneriatelor şi alianţelor puternice, bazate pe valori comune, responsabilitate şi empatie, Klaus Iohannis a afirmat că ”România şi Statele Unite ale Americii au ştiut să dea măsura solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, sprijinindu-se reciproc şi contribuind astfel, concret şi consistent, la eforturile de protejare a sănătăţii cetăţenilor români şi americani”.
”Această solidaritate exemplifică, simbolic, inclusiv modul în care România percepe şi va acţiona în vederea consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, a unităţii de acţiune a Uniunii Europene şi a rezilienţei relaţiei transatlantice. Aşadar, doresc să evidenţiez, din nou, rolul pe care valorile universale exprimate în Declaraţia de Independenţă îl au şi astăzi. Aflate într-un permanent proces de extindere şi aprofundare a modului în care sunt înţelese, ele continuă să formeze baza percepţiei noastre comune asupra provocărilor contemporane. Comunitatea noastră de valori şi de securitate conferă o dimensiune specială relaţiei dintre Statele Unite ale Americii şi România, parteneriatului transatlantic, precum şi cooperării în cadrul familiei globale de democraţii. Ne furnizează un punct unic şi comun de referinţă, care să ne ghideze acţiunile comune”, a declarat preşedintele Iohannis, dând asigurări ambasadorului Zuckerman că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm.
”Domnule ambasador Zuckerman, vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor şi intereselor noastre comune!”, a afirmat Iohannis.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis, ziua independentei, ambasada SUA, zuckerman,
Dată publicare:
02-07-2020 20:02