Reacția ambasadorului SUA în România, cu privire la decizia CEDO în cazul Kovesi: „Un semnal de alarmă”
Ambasadorul SUA salută decizia CEDO în cazul Kovesi.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, salută decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi şi consideră că această hotărâre reprezintă un "semnal de alarmă împotriva intervenţiei politicului în justiţie în scopul evitării investigaţiei penale", transmite Agerpres.
"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanţa deosebită a statului de drept într-o democraţie. Fără posibilitatea de a apela la o justiţie liberă şi independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruţa Kovesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu preşedintele Iohannis că drepturile fundamentale ale doamnei Kovesi au fost încălcate şi că accesul liber la justiţie şi libertatea de expresie sunt valori esenţiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenţiei politicului în justiţie în scopul evitării investigaţiei penale", afirmă ambasadorul american într-un comunicat.
El subliniază că SUA vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale şi statul de drept.
"Câştigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum procuror-şef european, d-na Kovesi ilustrează valorile curajului, justiţiei şi onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independenţa judecătorilor şi a procurorilor în combaterea corupţiei folosind toate mijloacele aflate la dispoziţie", adaugă Adrian Zuckerman.
Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.
Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.