„Îți voi trimite banii atunci când vei câștiga.” Experiment cu influenceri. Câți copii, pe banii părinților, au căzut victime
5.000 de copii au fost gata să-și divulge datele personale, dar și pe cele înscrise pe cardurile părinților convinși că astfel vor câștiga premii oferite de patru tineri, cunoscuți în lumea jocurilor video.
În realitate a fost vorba despre un experiment menit să demonstreze cât de vulnerabili sunt tinerii care petrec ore în șir pe Internet. Totul a fost plănuit de Poliția Română și de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.
Patru tineri influenceri în lumea jocurilor video, care împreună au peste 60.000 de urmăritori, au fost cooptați de poliție și au acceptat să le întindă fanilor o capcană.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai exact să le testeze vigilența în fața unor posibile atacuri cibernetice. Utilizatorii au fost momiți să acceseze un link care îi direcționa pe o pagină de Internet obscură, cu premii fantomă.
Rezultatele au fost îngrijorătoare, mai ales că vorbim despre tineri care au noțiuni de informatică.
Adriana Șerban, gamer: „Prima chestie de care te loveai era un vizual care avea un text plin de greșeli gramaticale, cumva asta trebuia să le atragă atenția pentru că ei stiu că eu nu scriu așa și în general nu ar trebui să fii pe un site care arată dubios. Iar la premiul de 1.000 de lei aveai un text scurt care spunea „dă-mi datele tale de card bancar iar eu iți voi trimite banii atunci când vei câștiga.”
Și cu toate acestea 5.000 de tineri au fost potențiale victime. Autoritățile spun că oricine poate fi ținta infractorilor digitali.
Dan Cîmpean, directorul DNSC: „Caz real, datele mele, banii mei. Suma e fix 157 de euro, pe care i-am depus pe o platformă de unde poți cumpără jocuri, aplicații, etc. A fost un atac la compania respectivă și banii din multiple conturi au fost folosiți pentru a cumpăra diferite aplicații, unele legitime dar altele false, creeate de gruparea infracțională.”
Poliția Română avertizează că infractorii cibernetici profită acum de războialele din Ucraina și Israel și au inventat o nouă metodă de furt.
Anchetatorii o numesc „escrocherie romantică” pentru că le vizează pe femeile singure, dornice să își gasesca perechea.
Sorin Stănică, șef CMS, specialist în prevenirea criminalității-IGPR: „Folosește pretextul acelui conflict și prezenței în teatrul de operațiuni că nu poate să inițieze apel video. Spune că nu poate să plece din teatrul de operațiuni că nu are bani. Iar asta e un semn clar: dacă nu ai acces la bani cum vei avea acces la banii de la mine? De multe ori aceștia folosesc fotografii de pe Internet, uneori ale unor persoane reale.”
Dan Cîmpean, directorul DNSC: „Dau un exemplu extrem de serios ce se întâmplă acum în Israel cu Hamas care prin aplicații false downloadate de o mie de oameni transmit mesaje către oameni de genul „atac nuclear iminent”.
În weekendul acesta, tinerii și părinții care vor să-și testeze vigilența cibernetică sunt invitați la un eveniment organizat în acest sens la Palatul Parlamentului.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, atac cibernetic, internet, influenceri, jocuri video, gamer,
Dată publicare:
13-10-2023 19:25