„Îmi vreau picioarele înapoi”. Poveștile tragice ale copiilor „amputați” în războiul din Fâșia Gaza
Layan al-Baz trece prin agonie atunci când dispare efectul analgezicelor pe care le primește după ce i-au fost amputate picioarele - rezultatul unui atac în Gaza.
„Nu vreau un picior fals”, spune palestinianca în vârstă de 13 ani internată la spitalul Nasser din Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, acolo unde obținerea de membre artificiale era oricum aproape imposibilă.
„Vreau să îmi pună picioarele la loc, pot să o facă”, spune Baz cu disperare din patul ei de la secția de pediatrie a spitalului Nasser.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De fiecare dată când dispare efectul analgezicelor și deschide ochii, fetița în vârstă de 13 ani își vede cioturile bandajate.
Mama ei, Lamia al-Baz, în vârstă de 47 de ani, spune că Layan a fost rănită într-o lovitură asupra districtului Al-Qarara din Khan Yunis.
Lamia spune că două dintre fiicele sale, Ikhlas și Khitam, și doi nepoți, inclusiv un nou-născut, au fost uciși în atacul israelian care le-a lovit casa. Familia se afla acolo pentru a o susține pe Ikhlas, care tocmai născuse.
„Trupurile lor erau în bucăți", spune Lamia, care a trebuit să identifice trupurile fiicelor sale la morgă, scrie AFP și RFI.
„Am identificat-o pe Khitam după cerceii ei și pe Ikhlas după degetele de la picioare", a spus ea.
Layan, cu fața și brațele pline cu răni, își ridică următoarea întrebare: „Cum mă voi întoarce la școală când prietenii mei merg pe jos și eu nu pot?”.
Lamia încearcă să o liniștească: „Voi fi alături de tine. Totul va fi bine. Încă mai ai un viitor în fața ta”.
„Sunt încă în viață”
La unitatea de arși a spitalului, Lama al-Agha, în vârstă de 14 ani, și sora ei Sara, în vârstă de 15 ani, zac în paturi alăturate.
Au ajuns aici după o lovitură din 12 octombrie care i-a ucis pe Sama, geamana Sarei, și pe fratele ei, Yahya, de 12 ani.
Pe capul fetiței, care este de altfel pe jumătate ras, sunt vizibile copci și cicatrici de arsuri.
„Când m-au transferat aici, le-am rugat pe asistente să mă ajute să mă ridic și am descoperit că piciorul îmi fusese amputat", își amintește tânăra de 14 ani.
„Am trecut prin multă durere, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt încă în viață", a spus ea.
Lama este hotărâtă să nu lase ca această problemă să îi distrugă viitorul.
„Voi primi un picior artificial și îmi voi continua studiile, pentru a-mi îndeplini visul de a deveni medic. Voi fi puternică pentru mine și pentru familia mea", spune ea.
Directorul spitalului, Nahed Abu Taaema, explică faptul că, din cauza numărului mare de victime și a resurselor din ce în ce mai puține, medicilor nu le rămâne uneori altă variantă decât să amputeze membrele pacienților răniți pentru a preveni complicațiile care pun viața în pericol.
„Trebuie să alegem între a salva viața unui pacient sau a o pune în pericol în timp ce încercăm să îi salvăm piciorul rănit", spune Abu Taaema.
Teritoriul palestinian suferă de penurii grave de alimente, apă și combustibil, iar proviziile medicale sunt rare.
Atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie s-au soldat cu moartea a peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.
Potrivit ministerului sănătății condus de Hamas, aproape 9.500 de persoane au fost ucise în Gaza de la izbucnirea războiului, inclusiv 3.900 de copii.