Medic din București: „În fiecare gardă îmi dau lacrimile și îmi vine să mă tăvălesc pe jos”
''În fiecare gardă îmi dau lacrimile și îmi vine să mă tăvălesc pe jos, dar tot ce pot să fac este să îmi adun forțele și să încerc să ajut pe fiecare în parte.'' O spune un medic de la Spitalul Universitar din Capitală.
Prin asta trec toți cei aflați acum în spitalele pline de suferinzi. Joi, numărul celor din terapie intensivă, care se luptă pentru fiecare gură de oxigen, a trecut de 1900. Niciodată n-au mai fost atât de mulți. Și tot joi am aflat de cazul unei femei de 38 de ani, pozitivă și nevaccinată, care a murit în stradă.
Durere, suferință, frustrare, neputință și eforturi dincolo de limită. Prin toate aceste stări trec, deopotrivă, pacienții și medicii, captivi în infernul declanșat de Covid. În Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Universitar din București, se face medicină de război.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Zona de urgențe minore arată ca după război. Chiar dacă este plin de pacienți, ambulanțele sosesc încontinuu.
Sunt bolnavi peste tot: pe paturi, pe tărgi, pe bănci sau pe scaune. Fiecare are nevoie de ajutor. Personalul medical aleargă necontenit dintr-un capăt în celălat al spitalului.
Cristian Udroiu, medic primar cardiologie: ''Să primești un pacient care este de vârstă cu tine, tânăr și să vezi că se sufocă sub ochii tăi, să-l rezolvi cu inima, dar să nu-l poți ajuta cu plămânul pentru că este într-un șoc, e blocat, este extrem de stresant pentru noi. Chiar dacă ție îți iese procedura perfect, constați că pacientul se prăpădește din cauza acestei infecții nenorocite.''
Încă 489 de nume figurează, de acum, pe lista celor pierduți pentru totdeauna. Unul este al unui tinere de 38 de ani din județul Iași. A mers la cumpărături împreună cu soțul și cu fetița lor 3 ani când i s-a făcut rău într-un magazin alimentar. Bărbatul a scos-o la aer în parcul de lângă. Când au ajuns medicii de la ambulanță, testele au confimat că era pozitivă la Covid. Nu era vaccinată.
Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ''Saturația de oxigen era de 20%, respirațiile erau agonice, tensiune nemăsurabilă. Soțul ne-a povestit că de 10 zile se tratează la domiciliu cu medicație antitermică, antiinflamatorie pentru gripă. Nu a apelat nici medicul de familie doamna respectivă, a considerat că e o simplă gripă."
Covid-19 a ucis, până acum, aproape 50 de mii de români. Statistica Institutului Național de Sănătate Publică arată că 89,7% dintre cei care s-au prăpădit în ultima săptămână nu erau imunizați. La fel se întâmplă în peste 73% din cazurile noi diagnosticate cu SARS-COV-2.