Zerul – resursa ignorată din industria lactatelor. Fără capacități de procesare, România pierde bani și oportunități
România ignoră anual mii de tone de zer, care ar fi utile în industria alimentară la fabricarea unor mezeluri, deserturi sau laptelui praf de pildă.
Însă nu există fabrici care să prelucreze acest produs secundar, rămas după fabricarea brânzeturilor. În acelaşi timp, importăm proteină din zer din străinătate.
Tone de zer rămân zilnic în unităţile de procesare a laptelui de la noi, după ce se obţin brânzeturile.
Grigore Kocsis - Reprezentant Fabrică Brânzeturi: ”Îl livrăm gratuit la o fermă, o crescătorie de porci. Îl folosesc la hrana porcilor”.
Povestea se repetă şi într-o fabrică de lactate din Baia Mare, unde rămân zilnic, în jur de două tone de zer. Pentru că ar fi prea scump să îl proceseze, produsul ajunge înapoi la cei care au furnizat laptele.
Ionică Pop - reprezentant fabrică de lactate: ”Vin pe rând, la sfârșitul programului și le împărțim zerul respectiv. Au în gospodăriile lor, țin porci domestici și îl dau ca hrană."
Unii procesatori care au cantităţi mai mici de zer îl transformă în urdă.
Iulius Molnar - Producător Brânzeturi: ”În România nu există altă sursă de a valorifica zerul”.
Din 10 litri de lapte, se adună aproximativ 8 litri de zer.
Specialiștii în nutriție spun că zerul are calități deosebite, mai ales pentru cei care fac sport de performanță.
Oana Pop - Medic Specialist Diabetolog: ”Această proteină din zer ajută, mai ales, la creșterea masei musculare și este utilizată mai ales de sportivii de performanță și sportivii amatori. O cantitate de 20-25 de grame de proteină de zer conține aproape toți aminoacizii esențiali organismului”.
Zerul mai poate fi folosit la stațiile de biogaz, unde se transformă în gaz metan.
Teodor Vintilă - Specialist Biotehnologie Industrială: ”Zerul conține lactoză care este un zahăr și care este fermentat de microorganismele în general. Cele care transformă zaharurile în metan. Acel metan poate fi convertit în electricitate”.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au produs 117 mii de tone de zer, o cantitate mai mare decât anii anteriori. În Ungaria, fermele mici primesc subvenţii, ca să proceseze zerul.