Doi angajați ai Primăriei Drobeta, reținuți pentru eliberarea de certificate false. Cât încasau pentru unul
Doi angajați ai primăriei Drobeta Turnu Severin, au fost reţinuţi și acuzați că au falsificat 96 de certificate de vaccinare.
Anchetatorii spun că suspecții intrau fraudulos în centrele de vaccinare, accesau platforma, și introduceau numele celor care plăteau, câte 100 de euro pentru a obține o adeverință, deși nu erau vaccinați. Polițiștii au făcut dimineață zeci de percheziții, în 3 județe din Oltenia.
Zeci de echipaje de poliţie au pornit în zori către adrese din Mehedinţi, Dolj şi Caraș Severin pentru a aduce la audieri persoanele bănuite că au plătit câte 100 de euro pe un certificat de vaccinare fals.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriela Ciocioană – purtător de cuvânt IPJ Mehedinţi: „Au fost puse în executare 66 de mandate de aducere pentru audieri şi propunerea măsurilor legale."
În baza legitimaţiilor de serviciu, cei doi angajaţi ai primăriei au reuşit să treacă de paznici şi să intre seara în centrele de vaccinare, unde au accesat ilegal platforma. Au trecut în ea numele celor care îi plăteau, reuşind astfel să le elibereze adeverinţe de vaccinare false. În realitate, nici una din cele 96 de persoane, care au primit certificate, nu făcuse vaccinul.
Lavinia Șișman, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi: „A accesat fără drept baza REMF care centralizează toate persoanele care s-au vaccinat la noi în ţară şi a suprapus peste datele celor care erau în realitate vaccinaţi alte date."
Problema a apărut atunci când atât cel care deţinea certificatul legal, cât şi cel cu falsul, au vrut să le folosească. În cazul lor, platforma dădea eroare.
Dragoş Oancea – director Primăria Drobeta Turnu Severin: „E o situaţie urâtă din punct de vedere instituţional, e o pată asupra instituţiei noastre."
Totul a durat mai mult de o lună, timp în care cei doi angajaţi ar fi obţinut fraudulos 9.600 de euro. Anchetatorii bănuiesc că ar fi vorba de mai multe certificate false.
Miercuri dimineață au avut loc zeci de percheziții domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş-Severin, la persoane bănuite de falsificarea unor certificate de vaccinare.
”În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi efectuează 64 de percheziţii domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş- Severin, la persoane bănuite de fals”, anunţă IGPR.
Acţiunea se derulează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi uz de fals.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 15 mai - 25 iunie, doi bărbaţi, din municipiul Drobeta-Turnu Severin, angajaţi ai unei instituţii publice, ar fi accesat, fără drept, o aplicaţie informatică şi ar fi modificat datele acesteia, prin suprascrierea documentelor de identificare ale unor persoane vaccinate împotriva COVID-19.
Astfel, pentru 96 de persoane ar fi fost generate adeverinţe de vaccinare false, care atestă, în mod nereal, că au fost imunizate împotriva COVID-19.
Vor fi puse în executare 66 de mandate de aducere, pentru audieri şi propunerea măsurilor legale, arată sursa citată.
Activităţile sunt desfăşurate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi, precum şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi şi cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.