„A cumpărat cu 50 de bani, dar o pune tot 5 lei la tarabă”. De ce sunt scumpe roșiile românești apărute în piețe
Zeci de mii de tone de roșii produse de fermierii români, pleacă în aceste zile din solarii spre piețele din toată țară.
Cu o producție atât de mare cultivatorii au fost nevoiți să reducă mult prețurile. De la poarta fermelor, kilogramul pleacă și cu 40 de bani. Reducerea nu se simte însă și în piețe, pentru că intervin intermediariii. Așa se face că ce produc unii cu mai puțin de un leu, cumpăram noi, cu 10, cel puţin.
Cu peste 20 de mii de fermieri înscriși în programul „Tomata”, în toată țara și mulţi alții care au cultivat roşii fără să acceseze subvenția de la stat, producția a explodat în această vară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar de la fermierii din prima categorie se strâng - estimează Ministerul Agriculturii - cel puțin 65 de mii de tone. Cu atât de multe roșii românești în piață la care se adăugă cele din alte ţări, unii cultivatori au început să le arunce la gunoi.
Prețurile sunt valabile în piața din Matca - Galați, poate cea mai mare piață de legume românești en-gross din țară.
Mergem și în piața din orașul Galați, unde roșiile se vând la kilogram. Aici, la o sută de kilometri depărtare, prețul se schimbă.
Cele mai ieftine tomate se dau cu 6 lei și 50 de bani kilogramul. Cele roz, ca cele pe care le-am văzut aruncate la groapa de gunoi din Matca, sunt 15 lei.
Diferența dintre prețul la care românii cumpără roșiile din piață și cel la care vând producătorii este în acest caz de cel puțin 6 lei.
Cum se ajunge aici?
Vânzătorii din piață spun că adaosul lor este doar un leu și câteva zeci de bani.
Cine face însă ca prețul să crească de la 40 de bani la circa 4,8 lei la care ar ajunge roșiile la vânzătorul din piață? Pentru răspuns ne întoarcem în piața din Matca.
Ionel Păunel, Președintele Sindicatul Producătorilor Agricol: „Acești revânzători se bucură atunci când scade prețul dar din păcate dumneavoastră ca și consumatori nu îl regăsiți în piață. El a cumpărat cu 50 de bani dar o pune tot 5 lei la tarabă. Vindem marfa noastră ca depozit, acel depozit o sortează, o ambalează și așa mai departe și dacă e un caz fericit se duce către retail, dacă nu, mai trece și prin alt depozitar. Fiecare își pune câte un adaos comercial. 2,3,5,10 la sută”.
În exemplul nostru, care a luat în calcul prețul cel mai mic cu care se vând roșiile românești în piața din Galați câștigul intermediarilor este de peste 4 lei.