Zeci de mii de porci sunt sacrificați cu șase săptămâni înainte de Ignat din cauza pestei porcine
Cu șase săptămâni înainte de Ignat, sunt zeci de focare de pestă porcină în țară. Doar în ultima lună zeci de mii de porci au fost omorâți din cauza bolii.
Cel mai recent focar descoperit este la unul dintre marii producători, care are majoritatea fermelor în județul Timiș. Cum situația se agravează, sunt zone în țară unde oamenii se grăbesc să își taie porcii ca să aibă carne și cârnați de Crăciun.
Ultimul focar de pestă porcină descoperit în județul Timiș, se află în localitatea Pădureni, la o fermă cu aproximativ 40.000 de porci. Deja pe o rază de zece kilometri, transportul animalelor a fost interzis.
În urmă cu o lună, același producător a eutanasiat 40.000 de animale, la ferma pe care o deține în localitatea Parța.
Acum, autoritățile omoară 18.000 de porci și îi supraveghează pe restul, de 24.000 la număr. Este posibil acest lucru pentru că ferma este organizată în module, cu circuite separate. Reprezentanții fermei nu au răspuns solicitării Știrilor ProTV pentru a oferi un punct de vedere.
Flavius Nicoară, director DSVSA Timiș: „Acolo nu doar că nu circulă animalele, ci nici nu se sacrifică. Doar dacă apare vreo sacrificare de necesitate, gen își rupe porcul piciorul, anunță medicul veterinar”.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în România există, în acest moment, patru mari focare de pestă porcină la exploatații comerciale. Două în județul Timiș și două în Iași. O situație îngrijorătoare găsim și în gospodăriile individuale. Sunt peste 50 de focare în 22 de județe.
Marii crescători susțin că boala s-ar răspândi din gospodăriile mici, unde porcii nu sunt luați în evidență.
În numai o săptămână, autoritățile din Timiș au dat 25 de amenzi celor care vând carne sau mezeluri pe internet pentru că animalele nu fuseseră înregistrate.
Sorin Ionescu, subprefectul județului Timiș: „Să nu confundăm aceste site-uri sau rețele de socializare cu produsul tradițional. Produsul tradițional este acela care e prelucrat în condiții de siguranță alimentară”.
Unii oameni își sacrifică animalele din gospodărie de teamă că le vor pierde.
Localnic: „Păi, spuneți dvs., ce pot să fac altceva decât să îl tai, altceva ce pot să fac?”
Cu tot mai multe focare de pestă, vom cumpăra mai multă carne din import, spun specialiștii.
Dimitrie Muscă, director general Combinatul Agroindustrial Curtici: „Cam 10 -12 la sută mai producem carne de porc în România. Vă spun sigur, după luna decembrie va scădea drastic”.
Potrivit Ministerului Agriculturii, prețul cărnii de porc la poarta fermei, în viu, este de 8,14 lei pe kilogram, față de 5,88 lei cât era anul trecut, de Crăciun. La micii producători, prețul a crescut de la 12 la 15-16 kilogramul în viu.