Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în Polonia, pentru a-și arăta susținerea față de Uniunea Europeană
A fost un weekend agitat în Polonia: zeci de mii de oameni s-au adunat în multe orașe ale țării, pentru a-și arăta susținerea față de Uniunea Europeană.
Totul, după o decizie a Tribunalului Constituțional polonez, care a dat întâietate legilor naționale în fața legilor europene. Hotărârea a fost aplaudată de guvernul conservator polonez, însă i-a făcut pe mulți să se teamă că va deschide porțile unui eventual „POL-EXIT” - ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană.
În centrul capitalei poloneze, steagurile Uniunii Europene și cele ale Poloniei au fost arborate împreună de zecile de mii de oameni veniți la mitingul de susținere a Uniunii Europene. Oamenii au scandat „Rămânem”, iar mesajul lor a fost clar: Polonia este și va rămâne un stat membru al Uniunii Europene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestar pro-UE: „Vrem să rămânem în Uniunea Europeană pentru că vrem să fim mai puternici și sperăm că vom avea parte de prosperitate dacă suntem în Uniune”.
„Sunt aici pentru Polonia, sunt aici pentru copiii mei. Unul dintre ei e alături de mine. Și nu cred că vom părăsi vreodată Europa”, a spus un alt protestatar pro-UE.
Decizia Poloniei care a pus pe jar Uniunea Europeană
Săptămâna trecută, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că legile statului sunt mai presus de legile Uniunii Europene. Decizia a venit după ce, în martie, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că UE poate forța statele membre să-și alinieze legislația internă la cea a Uniunii. Scandalul a pornit de la câteva modificări aduse de guvernul conservator polonez legilor justiției și care, potrivit oficialilor de la Bruxelles, politizează numirile membrilor Curții Supreme de Justiție a Poloniei.
„Asta nu e Uniunea Europeană, ăștia sunt niște birocrați în Bruxelles. Și-au asumat niște drepturi pe care nu ar fi trebuit să și le asume și vor să se amestece tot mai mult. Sunt foarte mulțumit cu decizia (Tribunalului Constituțional) că, în Polonia, instanța constituțională e cea mai importantă”, a reacționat Zygmunt Miernik, contestatar al Uniunii Europene.
Premierul polonez a declarat că și alte state europene au luat decizii similare și a adăugat că instituțiile europene își depășesc atribuțiile acordate prin tratate și intră în conflict cu drepturile constituționale ale statelor membre. Liderul polonez susține, însă, că toate obligațiile asumate față de legile Uniunii Europene rămân în vigoare. Opoziția, pe de altă parte, este de altă părere.
Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European: „Chiar dacă aș fi fost singur, tot m-aș fi ridicat și aș fi atras atenția, pentru că este vorba despre viitorul nostru, este vorba despre viitorul copiilor și nepoților noștri”.
Fondurile europene acordate Poloniei ar putea fi tăiate
Relațiile dintre Bruxelles și Varșovia sunt încordate încă de acum șase ani, când la putere în Polonia a venit partidul Lege și Justiție. Noul guvern a introdus reforme juridice despre care susține că întăresc puterea instanțelor, în timp ce Uniunea Europeană spune că ar putea afecta independența justiției.
Unii critici ai guvernului spun că decizia Tribunalului Constituțional e un pas către o potențială ieșire a Poloniei din Uniunea Europeană, în timp ce guvernul cataloghează aceste idei drept „fake news”.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a anunțat că se va folosi de toate pârghiile pentru a impune legile Uniunii, cum ar fi tăierea fondurilor europene acordate Poloniei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Polonia, uniunea europeana, proteste,
Dată publicare:
11-10-2021 14:06