Zeci de mii de credincioși au participat la Slujba Liturgică de Hramul Sfintei Parascheva
Este mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. Este Ziua Sfintei Parascheva. În aproape 250 de biserici din România este zi de Hram, iar Capitala Moldovei a devenit, de o săptămână, cel mai important loc de rugăciune din țară.
Credincioșii vin să îi mulțumească Sfintei pentru minunile făcute în viața lor, și să îi ceară ajutor la necaz.
Peste 170.000 de oameni s-au închinat deja la Cuvioasa, numită în popor Sfânta Vineri. Sfânta Liturghie este punctul culminant al pelerinajului Sfintei Parascheva, în fiecare an. Ziua de Hram a adus la slujbă peste 30.000 de oameni, potrivit jandarmilor.
Credincioșii au așteptat și 12 ore la rând. Oamenii vin la Iași cu deplina încredințare că rugăciunile lor își vor găsi răspuns de la cuvioasă.
Pe Sfânta Parascheva, pelerinii o privesc nu ca pe o sfântă aflată undeva departe, în ceruri, ci ca pe o prietenă ocrotitoare, atentă la fiecare suflet care o cheamă în ajutor. Mulți spun că atmosfera de vineri, de la Iași, este ca de Paști, cu mii de suflete în comuniune.
O femeie s-a închinat alături de fetița ei, de un an. Copila se numește Parascheva, iar vineri este ziua ei.
Rândul pelerinilor depășește patru kilometri.
Peste 200 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale până acum, în timpul pelerinajului. Sute de voluntari și preoți sunt permanent în mulțime, și ajută pelerinii cu tot ce au nevoie.
Slujba a fost oficiată de 26 de ierarhi români și străini
Sfânta Liturghie s-a încheiat de puțin timp. Slujba a fost oficiată de 26 de ierahi români, dar și străini, din Grecia, Tanzania, Siria și Bulgaria.
Valuri de credincioși vin neîncetat, de o săptămână, la cel mai important pelerinaj din țară, cu nădejde, credință și dragoste.
Sfârșitul Sfintei Litughii a fost marcat de un moment special. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut să aducă pe scenă și să-i premieze, în fața oamenilor, pe câțiva preoți și voluntari care s-au implicat în sprijinirea refugiaților ucraineni. Apoi oamenii au fost poftiți la Masa Pelerinilor. 85.000 de sarmale au fost împărțite credincioșilor.
Racla va rămâne și în următoarele zile spre închinare în baldachinul cu flori și busuioc, aici, în curtea catedralei.