Pe unde reușesc migranții să intre în România. De ce nu sunt depistați la frontieră
Numeroși migranți din Orientul Mijlociu au fost descoperiți în ultimele luni la frontierele României. Vin din zone de conflict și vor să ajungă în țări din Europa.
Un număr de 19 indivizi care au încercat recent să intre ilegal prin punctul de trecere Băneasa se află acum într-un centru specializat. Zeci de migranți au ajuns în țară și prin portul Constanța la bordul navelor care vin și descarcă mărfuri.
47 de sirieni au fost depistați în apele Mării Negre la bordul unei ambarcațiuni. Ca să scape de războiul din țara natală familii cu copii mici au traversat marea pe o vreme cumplită. 33 au fost trimiși înapoi acasă pentru că nu au aveau niciun fel de document care să le permită să ceară protecție internațională.
Comisar Șef Daniel Labeș Serviciul pentru Imigrări Constanța: „Dobrogea este extrem de favorabilă pentru ei sunt foarte multe etnii în zonă și este foarte ușor să fii asimilat. Cei care nu cer protecție internațională sunt luați în custodia noastră în vederea îndepărtării de pe teritoriul României”.
Granițele României sunt mai ușor de traversat, susține un raport al autorităților de la Viena care se bazează pe interogatoriile migranților. Rutele adoptate de traficanți sunt fie pe Marea Neagră fie pe la frontiera cu Bulgaria.
19 sirieni prinși la punctul de trecere a frontierei de la Băneasa, Constanța, au fost predați de Garda de Coastă autorităților bulgare. Alte 11 persoane, tot din Siria au fost observate de dronele cu termoviziune în timp ce se ascundeau prin păduri. Așteptau să fie preluate de călăuze. Pe mare, situația este mult mai gravă pentru că mulți dintre migranți nu pot fi depistați.
Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF România: „Se ascund în locuri unde e greu de depistat, în zonele de magazii sau spații închise. De când a început războiul din Siria ei vin sub forma unor navigatori în România, stau mai mult timp pe navă și când își văd banii în buzunar ajung foarte repede la centrul de azil din Galați”.
Andrei Ene, purtător de cuvând Garda de Coastă Constanța: „În ultima săptămână, polițiștii gărzii de coastă au descoperit un număr de trei grupuri de migranți însumând un total de 33 de persoane care au trecut ilegal frontiera din Bulgaria în România”.
În România sunt patru centre pentru migranții care solicită azil, la Galați, București, Giurgiu și Timișoara. Alte două centre sunt pentru cei care nu au niciun fel de documente și urmează să fie trimiși înapoi în țara de origine.