Zeci de localități, afectate de inundații. O persoană a fost luată cu mașina de apă. GALERIE FOTO și VIDEO
Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe județe din țară, dar mai ales la munte.
Pe Valea Prahovei, în loc să fie acoperite de zăpadă, stațiunile au fost lovite de inundații violente. În Sinaia și Azuga, apa a năvălit pe străzi, drumuri naționale, iar vântul puternic a rupt copaci și stâlpi de electricitate. La Cheia, un bărbat de 30 de ani a fost salvat de pompieri, după ce autoturismul în care se afla a fost luat de viitură.
Un șofer s-a încumetat să traverseze un pârâu din Cheia, județul Prahova. Voia să ajungă la o pensiune, apa învolburată a luat mașina cu totul. Purtat de viitură, autoturismul a rupt și un podeț folosit des de localnici. Bărbatul de 30 de ani, aflat la volan, a avut însă noroc. Mașina s-a oprit în mijlocul vâltorii, iar pompierii l-au salvat din mijlocul apei.
Cel mai rău, însă, a fost la Sinaia. Viitura a rupt malul pârâului din zona Izvorul Dorului și a năvălit în casele și în beciurile oamenilor.
Localnic: ''A plouat foarte, foarte tare și a venit apă mare, după ora patru, patru și ceva. Se auzeau zgomote mari și nu știam ce se întâmplă și a început să rupă și după cum se vede acum a mai scăzut.”
A căzut inclusiv grindină.
Locatar: ”Se strică mobilier, haine, mucegăiesc. Trebuie și intervenția pompierilor militari.”
Ploaia, care a căzut necontenit pe parcursul nopții, a mutat chiar și pietrele de pe versanți. Acestea s-au prăvălit pe șosele și au blocat circulația.
Daniel Radu, reprezentant primărie: ”Apa a adus foarte multă piatră din munte, a inundat canalul colector, camerele colectoare, gurile de canal. Apa nemaifiind preluată de către canalizare a ieșit pe stradă și a intrat în curțile oamenilor.”
În aceste condiții circulația pe DN1 a redevenit de coșmar. Turiștii, deranjați de vremea rea, au decis parcă la unison să plece către case.
Probleme au fost și la Azuga. Un bărbat a reușit să scoată apa din casă doar cu ajutorul pompierilor.
Localnic: ”M-am dat direct jos în apă, din pat m-am dat jos în apă, era până aici. Am lăsat copiii în pat, i-am îmbrăcat în pat, să nu stea în apă rece, că e decembrie, soția, însărcinată, tot așa să nu stea. I-am îmbrăcat și i-am pus în mașină.”
Și pe Valea Doftanei şuvoaiele au intrat în curţile şi grădinile oamenilor. A fost nevoie de intervenția imediată a pompierilor. În județul Prahova, peste 5.300 de gospodării din Prahova au rămas fară energie electrică și apă potabilă.
Ploile torențiale au lăsat în urmă necazuri și în județul Dâmbovița.
Curți, beciuri și terenuri agricole au fost inundate în mai multe comune. Apele ieșite din matcă au acoperit inclusiv un drum județean, iar o mașină surprinsă de puhoaie, trasă în șanț, a fost scoasă de acolo cu ajutorul pompierilor. Inclusiv în municipiul Târgoviște a fost nevoie de intervenția autorităților.
Plouă torențial, de două zile, și în județul Vâlcea. Au fost localități în care au căzut chiar peste 75 de litri pe metrul pătrat. Mai multe gospodării din Horezu, Brezoi și Racovița au fost inundate, iar oamenii au chemat pompierii în ajutor. În curți și beciurile gospodăriilor inundate, apa a depășit 60 de cm adâncime.
Nu doar apele, ci și vântul sălbatic a făcut probleme. Rafalele au smuls din rădăcini mai mulți copaci și au doborât stâlpii de electricitate. Zece județe au fost sub incidența codurilor portocalii și galbene de vreme rea.
Inundațiile au fost și în Vrancea. O șosea care traversa râul Râmnic a fost distrusă de apele învolburate. 200 de persoane din satul Jitia sunt izolate, iar singura modalitate de a traversa râul a rămas o punte pietonală. Probleme au fost și în localitatea Nereju, unde mai multe podețe au fost acoperite de apele râului Zăbala.