Zeci de kilograme de aur și argint de tezaur, trimise sub pază armată în Spania. 800 de artefacte participă la o expoziție

Ultima actualizare: 29-08-2021 20:09

Peste 800 de artefacte nepreţuite, adunate de la 39 de muzee din România, au fost trimise duminică de autorităţi în Spania. Vorbim inclusiv de brăţări dacice din aur şi argint, sau sculpturi din chihlimbar.

Patrimoniul arheologic al României va fi astfel reprezentat la o expoziţie patronată de regele Spaniei, prin care se marchează 140 de ani de diplomaţie între cele două ţări. Asigurarea transportului valorează câteva zeci de milioane de euro.

Coiful de aur geto-dac descoperit la Coțofenesti, în Prahova, o piesă unică în lume, din aur masiv grea de aproape 1 kg va fi vedeta expoziţiei arheologice organizată de Ministerul Culturii alături de partenerii spanioli. Alte artefacte nepreţuite, precum brăţări dacice regale de la Sarmizegetusa sau piese din tezaurul de la Pietroasele şi Apahida, completează moştenirea daco-romană pe care ţara noastră o va expune la Madrid.
Cele 835 de piese au fost ambalate cu grijă de arheologi şi preluate sub pază strictă.

Robert Hoară, corespondent PROTV: „Tezaurul este încărcat din sediul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti în mai multe maşini. După cum vedeţi, paza este asigurată de brigada specială a jandarmeriei cu luptători înarmaţi, pentru că vorbim de o valoare inestimabilă a încărcăturii.”

Convoiul a plecat din Centrul Vechi al Capitalei, la ora prânzului, spre baza militară 90 de transport aerian a armatei romane. Acolo o aeronavă Hercules folosită pentru evacuarea militarilor din Afganistan era pregătită să preia tezaurul şi să-l ducă în capitala Spaniei.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Este cea mai mare expoziţie organizată vreodată de statul roman în afara graniţelor ţării, cu cele peste 800 de exponate. Realizăm astfel un moment istoric şi din acest punct de vedere."

Militarii au încărcat cu grijă în aeronavă încărcătura preţioasă nu doar din punct de vedere istoric, ci şi pentru că vorbim despre o cantitate mare de aur şi argint.

Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Românei: „Valoarea de asigurare nu o pot spune. Ea este de câteva zeci de milioane de euro. Toată expoziţia are 6,5 tone, iar piesele de aur reprezintă circa 25 de kg, iar piesele de argint cam tot la fel."

Expoziţia din Madrid ar putea atrage o mulţime de vizitatori, mai ales dacă ţinem cont de comunitatea mare de romani din peninsula Iberică.

Robert Hoară, corespondent PROTV: „Expoziţia va fi deschisă publicului din Spania începând cu 30 septembrie şi până pe 28 februarie, cu posibilitatea de a se prelungi. Abia apoi tezaurul va fi adus înapoi în ţară”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO