Zeci de hoteluri de la mare, „perle” ale litoralului în comunism, au fost redeschise. Cum arată după modernizare
Zeci de hoteluri construite în sudul litoralului în urmă cu aproape 50 de ani, dar lăsate ani la rând în paragină, reintră în circuit după investiții de zeci de milioane de euro.
Turiştii au descoperit vara asta locuri de patru sau cinci stele cu piscine şi servicii all inclusive. Au fost renovate şi unele dintre hotelurile cu circuit închis, folosite doar de turiştii străini, sau de apropiaţii familiei Ceauşescu.
Hotelurile Pajura şi Cocorul erau vestite în sudul litoralului până în 1980. Apoi tot complexul hotelier din care fac parte şi 49 de vile a fost abandonat. Natura a cucerit la un moment dat ruinele, iar singurele care se mai vedeau erau clădirile părăsite de 12 etaje.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum patru ani, un investitor român le-a dat o şansă.
Alin Vilău, director complex turistic: "Locul unde ne aflăm, practic, a fost o ruină, acoperit de tot felul de ierburi.”
Reporter: “Deci voi când le-aţi preluat, erau în paragină?”
Alin Vilău, director complex turistic: "Erau în paragină din păcate. Practic toate vilele s-au remediat de la zero, s-a dat totul jos de pe pereţi."
Vilele şi hotelurile fac parte dintr-un singur complex all inclusive dotat cu patru piscine, topogane de apă şi o plajă privată. Iar rezervările sunt de 100%. Mulţi români, plecaţi în străinătate, găsesc aici amintirile din cărţile poştale. O doamnă care locuieşte acum în Florida a fost plăcut surprinsă de schimbări, după ce ştia că întreaga zona fusese o ruină.
Turistă: “Când eram mică veneam cu părinţii. Știu că au fost renovate şi le găsim bine. Sunt standarde ridicate."
Şi tot în staţiunea Venus, un loc destinat pe vremuri doar turiştilor străini sau apropiaţilor familiei Ceauşescu a fost redeschis. Restaurarea a început în septembrie anul trecut, iar în luna iunie a fost deja vizitat de primii turişti. Toată investiţia se ridică la un million de euro.
Aurel Marin, administrator hotel: "Cuvântul de ordine a fost cumva discreţia şi intimitatea şi eu pot să reconfirm acest lucru, că practic în acest moment ţi se pare că nu ar fi nimeni. Nu ştii unde sunt turiştii, nu ştii unde se află, pare că nu e nimeni deşi sunt 113 unităţi de cazare şi sunt aproximativ 270 de oameni în complex."
Turist: "Ca locaţie, e superbă, grădina extraordinară, bucătăria, tot ce vrei, toate sunt super ok. Este foarte răcoare atunci când intri în incintă."
După ani de zile în care nu a fost folosit, şi un alt hotel din Venus a fost readus la standarde de patru stele. Botezat Silvia în vremea comuniştilor, acum poartă numele unei culori specifice peisajului marin. Şi aici investiţia a depăşit câteva milioane de euro.
Filis Chepsi, manager hotel: "Sunt 110 camere, el a fost renovat, a durat cam doi ani de zile. Acum dacă vine o familie, este 960 lei o cameră dublă de 2 persoane cu all inclusive."
Conform unei analize făcute de administraţia locală din sudul litoralului, în 2016, de la Olimp până la Mangalia, 26 de unităţi hoteliere erau abandonate. Acum doar trei mai sunt lăsate în paragină din cauza statutului juridic incert.