Zeci de fermieri din Satu Mare au ieșit cu tractoarele la protest. Și-au vândut animalele și nu mai fac față scumpirilor
Zeci de fermieri din județul Satu Mare au pornit cu tractoarele și alte utilaje agricole pe drumuri, în semn de protest. Oamenii spun că abia mai fac față scumpirilor la furaje și la îngrășăminte.
Unii dintre ei au fost nevoiți să vândă o parte din animale și se întreabă cum vor reuși să treacă peste iarnă. Fermierii spun că zootehnia este sectorul cel mai puțin sprijinit de autorităţi în aceste vremuri grele.
Fermierii s-au întâlnit în localitatea Botiz, la câțiva kilometri distanță de Satu Mare. O tânără ester inginer agronom, are 28 de ani și a preluat afacerea familiei în urmă cu 5 ani. Crește 50 de vaci de lapte și spune că în ultima perioadă pierderile sunt extrem de mari și abia mai face față scumpirilor.
Tânără: „Nu ne descurcăm cu hrana, trebuie să cumpărăm, iar hrana e foarte scumpă. Doar dacă socotim costul îngrășământului, a motorinei care s-a dublat. Dacă nu se ia vreo măsură urgentă, vom închide și vom pune lacătul. Probabil o să merg și eu în străinătate”.
Și un fermier a început să își vândă din animale pentru a reuși să treacă peste iarnă.
Fermier: „Am vândut deja o parte, vreo 20 de capate, dar nici pentru restul nu am destule furaje să supraviețuiesc până la sfârșitul iernii. Este foarte greu, lucrăm cu credite. Laptele la raft e undeva la 10 lei, iar noi primim undeva la 2,8 lei. Dacă nu se va soluționa cazul nostru, vom intra în faliment”.
Fermier: „Vreau să-mi iau un tractor, dar prețul a crescut cu 20%. Tot aș vrea să cresc, dar nu pot”.
Fermier: „Combustibilul e foarte scump, îngrășămintele de 10 ori s-au scumpit. Avem rate la tractoare, utilaje la bănci și nu le vom putea plăti. Fermierii mici încet vor dispărea pentru că n-au din ce să plătească motorina”.
Toți protestatarii au plecat în coloană pe șoseaua de centură, pentru a nu afecta traficul din oraș, iar destinația a fost o parcare de la ieșirea din Satu Mare.
Daniel Frei, președinte cooperative: „Nicio țară din Europa nu-și lasă zootehnia, acolo subvențiile sunt mult mai mari, iar la noi este pe ultimul loc”.
Reprezentanții mai multor cooperative spun că așteaptă ca autoritățile - și în special Ministerul Agriculturii - să le vină în sprijin. În caz contrar, protestele se vor extinde în toată țara.