Polițiști români învață pe propria piele cum funcționează taser-ele. „Cele mai dureroase 5 secunde din viața mea”
Zece polițiști români învață de la instructori aduși din străinătate să folosească taser-ele, mai cunoscute drept pistoale cu electroșocuri.
Vor obține atestate și își vor pregăti, la rândul lor, colegii să folosească pe stradă aceste dispozitive de imobilizare. Însă trebuie schimbată legislația pentru că, la noi, aceste arme considerate mai puțin letale, nu sunt permise.
Zece agenți de poliție, inclusiv de la Serviciile pentru Acțiuni Speciale, vor simți pe propria piele durerea provocată de taser. Este cea mai importantă lecție pe care cei care vor deveni instructori pentru polițiști trebuie să o învețe despre aceste dispozitive de imobilizare musculară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valentin Istrate, reprezentant al unei firme de echipament: „Au fost cele mai lungi, mai dureroase cinci secunde din viața mea. Un sfat pentru cei care nu doresc să se expună acestui dispozitiv este: Aveți grijă și ascultați forțele de ordine! Nu vă expuneți acestui tratament pentru că va fi neplăcut”.
Taser-ul inventat peste Ocean eliberează o tensiune de 50.000 de volți, dar cu un amperaj foarte mic. Are rolul de a imobiliza preț de câteva secunde suspecții violenți, ca să poată fi încătușați, atunci când alte metode au eșuat. Despre aceste dispozitive le vorbesc polițiștilor români doi instructori polonezi care le vor da și atestate.
Aceste dispozitive de imobilizare neuromusculară vin de obicei la pachet cu bodycam-uri care înregistrează pe de o parte fiecare utilizare a taser-ului, momentul în care a fost pornit sau momentul în care a fost declanșat cartușul, dar înregistrează și momentele audio-video, ca o dovadă pentru situațiile în care s-ar pune problema unor eventuale acuzații de abuz.
Până acum, românii au văzut taser-ele doar în filme. Unul dintre sindicatele polițiștilor a cerut să poată fi folosite experimental de polițiștii din țară, chiar dacă Poliția Română nu le-a cumpărat încă.
Gabriel Gîrniță, SIDEPOL: „Vom încerca să stabilim protocoale de colaborare cu anumite unități din țară unde să implementăm proiecte pilot pe trei sau șase luni, unde vom da în dotarea polițiștilor operativi dispozitive taser pentru a le utiliza în stradă”.
Dispozitivele de imobilizare neuromusculară sunt o variantă intermediară între mijloacele neletale de intervenție ca sprayul paralizant, bastonul cu electroșocuri sau arma cu bile de cauciuc și cele letale, iar în legislația românească nu sunt prevăzute, așa că, cel puțin deocamdată nici nu pot fi cumpărate.
Șefii poliției susțin, însă, că cea mai importantă armă rămâne creierul și recomandă folosirea forței gradual.