„e-Estonia, model pentru viitor”. Micul stat nord-european, în topurile mondiale privind digitalizarea sectorului public

×
Codul embed a fost copiat

Visul românilor de a scăpa de dosarul cu șină și de cozile de la ghișee a devenit realitate, dar nu la noi, ci în Estonia. În micuțul stat fost sovietic din nordul Europei, toate serviciile publice pot fi accesate online.

Se află pe primele locuri în toate topurile mondiale privind digitalizarea sectorului public, însușirea competențelor digitale de către populație și mediul favorabil pentru antreprenoriat. Cum a reușit o țară săracă fără experiență și fără resurse să devină cea mai digitalizată din lume, veți afla în această săptămână de la campania Știrilor PRO TV „e-Estonia, model pentru viitor”.

Estonia, una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere tehnologic

Organizația pentru dezvoltare și cooperare economică a catalogat țara baltică drept una dintre cele mai avansate din lume din punct de vedere tehnologic. În prezent, în Estonia, doar căsătoria și divorțul nu pot fi făcute online. În rest, orice interacțiune cu statul estonian poate fi realizată digital la orice oră, direct din fotoliul de acasă. Orice operațiune durează doar câteva minute în funcție de viteza internetului și de abilitățile digitale ale utilizatorului.

Estonia are doar 1.300.000 de locuitori care trăiesc pe o suprafață totală de 45.000 de km2, cam cât cinci județe din România. În anii 90, după ce și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, s-a văzut pusă în fața unei mari provocări. Fără resurse naturale, dar deciși să nu mai piardă controlul propriului destin, estonienii și-au propus să devină cea mai digitalizată societate de pe mapamond.

Erika Piirmets, consilier digitalizare e-Estonia: Nu avem întocmai un manual pentru cum să construim o societate digitală de la zero, pentru că nimeni nu a mai făcut asta vreodată până acum dar vom încerca”.

Citește și
Pașaport
Statele baltice şi Polonia încep să aplice interdicţia pentru unii turişti ruşi, ca răspuns la invazia din Ucraina
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Nu aveau bani, infrastructură IT ori legislație în domeniul digital, dar apăruse o invenție de care și-au propus să profite: internetul.

Procesul de digitalizare nu s-a făcut peste noapte, ci a început acum mai bine de 20 de ani și continuă chiar și astăzi. Cheia succesului, însă a fost continuitatea, pentru că obiectivul digitalizării societății a rămas esențial, indiferent de culoarea partidului care s-a aflat la guvernare.

Ce spune ministrul estonian al Antreprenoriatului și Tehnologiei Informației despre digitalizare

În biroul său din centrul capitalei Tallinn, actualul ministru estonian al Antreprenoriatului și Tehnologiei Informației ne explică de ce digitalizarea a fost și rămâne, în primul rând, o soluție pragmatică pentru cele mai multe probleme din sectorul public.

Kristjan Järvan, ministrul Antreprenoriatului și IT-ului:Economisești foarte mulți bani! În loc să ai un birou în fiecare oraș, dacă reușești să aduci împreună toate acestea într-o singură aplicație, atunci economiseșți bani. Nimeni nu este concediat, ci primesc joburi noi”.

Beneficiile au apărut repede. Încă din anul 2000, estonienii au putut să-și declare veniturile online. Adio hârtii, ghișee, cozi. Azi, în materie de interacțiune cu statul, pot face online ceea ce românii doar visează.

Localnic:Aproape orice. Poți să-ți comanzi un pașaport, plătești taxi-ul, să înființezi o companie”.

Localnic: Totul este online, dacă vrei să-ți găsești o slujbă, dacă vrei să votezi, dacă vrei să îți iei un bilet de autobuz, totul este online, totul”.

În prezent, aproximativ 98% din serviciile publice estoniene pot fi accesate online, de acasă, din fața calculatorului sau direct de pe telefonul mobil. Astfel, prin digitalizarea acestor procese, s-au salvat bani și timp. Se estimează că statul estonian a economisit aproximativ 2% din produsul intern brut, iar fiecare cetățean a câștigat cinci zile pe an pentru că nu s-a mai plimbat pe la ghișee.

Corupția, o altă problemă a sistemului public rezolvată în Estonia

Trecând peste imaginea atât de familiară, în România, a angajatului plictisit de la ghișeu, digitalizarea a mai rezolvat o problemă a sistemului public cu care se confruntă orice fostă țară comunistă: corupția.

Carmen Raal, consilier digitalizare e-Estonia: Având toate aceste servicii digitale, înseamnă că nu mai pot să-ți dau nimic pe sub masă ție pentru că tu, ca funcționar public, să îmi faci un serviciu”.

Aducerea serviciilor statului la un click distanță s-a bazat pe trei elemente principale: un protocol informatic devenit coloana vertebrală a societății digitale estoniene, un puternic sistem de securitate informatică și, nu în ultimul rând, cartea electronică de identitate. A fost introdusă din 2002 și este de atunci bunul cel mai de preț al oricărui estonian.

Erika Piirmets, consilier digitalizare e-Estonia:Printr-o singură metodă de a-mi dovedi identitatea indiferent de serviciul public accesat, baza de date sau entitatea, pot intra folosind o identitate electronică, care va conecta diferitele părți de date care îmi corespund și îmi va da acces la toate serviciile”.

Estonia digitală de astăzi a devenit o realitate grație unui parteneriat de nezdruncinat între lideri politici cu viziune, sector privat foarte activ în domeniul IT și populație dornică să îmbrățișeze noi obiceiuri cu convingerea că doar astfel îi va fi mai bine. Estonia a devenit prima țară în care se poate vota online, încă din 2005, iar la ultimele alegeri, 47% dintre voturi au fost digitale. Estonia este prima țară din lume care oferă e-rezidență, adică le dă tuturor străinilor șansa să își obțină o identitate electronică și apoi să își poată înființa online o companie în această țară, fără să fie nevoie să se deplaseze fizic acolo vreodată. De asemenea, este prima țară din lume care este salvată într-un cloud.

Carmen Raal, consilier digitalizare e-Estonia:Am devenit prima țară care și-a stocat bazele de date integrale departe de granițele fizice. Asta înseamnă că, dacă se întâmplă ceva la serverele noastre de aici din Estonia, nu tebuie să ne îngrijorăm pentru că putem lua toate informațiile din Luxemburg”.

Pandemia nu doar că nu a blocat evoluția acestei țări, ci a accelerat-o.

Erika Piirmets, consilier digitalizare e-Estonia:Societatea nu a intrat în șoc că trebuie să lucreze de acasă sau că nu mai poate să meargă la ghișee. Pentru majoritatea, aceasta era deja viața de zi cu zi”.

Ce vor să facă autoritățile din Estonia

Faptul că sunt cu mult înaintea lumii, nu-i face pe estonieni să se oprească. Vor să transforme acum serviciile statului într-un fel de asistent personal al cetățeanului, înzestrat cu inteligență artificială.

Kristjan Järvan, ministrul Antreprenoriatului și IT-ului:Dezvoltăm acum aceste servicii rezultate din evenimente de viață precum nașterea unui copil sau căsătoria așa încât beneficiile rezultate din aceste evenimente să fie sugerate automat utilizatorilor”.

Estonia este în măsură să împărtășească lumii beneficiile unei societăți digitalizate și lecțiile învățate în acești ani, pentru că Estonia a demonstrat cu cifre că soluțiile digitale salvează energie, timp și bani. În fiecare zi din aceasta săptămână, la Știrile PRO TV, veți vedea cum a reușit Estonia să devină un paradis digital și să exporte soluțiile sale IT în toată lumea. Peste 60 de guverne au cerut ajutorul estonienilor. Nu și al nostru.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Țara în care cetățenii nu trebuie să aibă dosare cu șină și să stea la coadă pentru a obține documente. Cum e posibil. VIDEO
Țara în care cetățenii nu trebuie să aibă dosare cu șină și să stea la coadă pentru a obține documente. Cum e posibil. VIDEO

În Estonia, dosarele cu șină se găsesc doar în muzee.

Statele baltice şi Polonia încep să aplice interdicţia pentru unii turişti ruşi, ca răspuns la invazia din Ucraina
Statele baltice şi Polonia încep să aplice interdicţia pentru unii turişti ruşi, ca răspuns la invazia din Ucraina

Statele baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu Polonia, vor începe să refuze turiştii ruşi începând de luni la miezul nopţii, o măsură de înăsprire a restricţiilor ca răspuns la invazia din Ucraina, transmite CNN.  

Primele țări care vor interzice accesul rușilor pe teritoriul lor
Primele țări care vor interzice accesul rușilor pe teritoriul lor

Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia, membre ale Uniunii Europene, au ajuns la un acord să interzică intrarea pe teritoriilor lor a cetăţenilor ruşi care călătoresc din Rusia şi Belarus, au anunţat miercuri miniştrii lor de externe.

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia vor să restricţioneze unilateral vizele ruşilor
Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia vor să restricţioneze unilateral vizele ruşilor

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia iau în considerare interzicerea sau restricţionarea unilaterală a vizelor pentru ruşi, dacă nu există un acord în acest sens la nivel european, au anunţat cele patru state europene.

 

Rusia condamnă Țările Baltice că au distrus monumentele sovietice şi le acuză că persecută minorităţile vorbitoare de rusă
Rusia condamnă Țările Baltice că au distrus monumentele sovietice şi le acuză că persecută minorităţile vorbitoare de rusă

Rusia a condamnat Letonia, Lituania şi Estonia că au distrus monumentele ridicate în era sovietică şi le-a acuzat că persecută minorităţile vorbitoare de limba rusă, relatează The Guardian, scrie News.ro. 

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.