Parcul Herăstrău din Capitală se degradează de la o zi la alta. Autoritățile au în plan să îl refacă anul viitor
În Capitală, o plimbare prin cel mai mare parc din oraș, Herăstrău, poate fi plină de capcane. Multe alei din apropierea lacului sunt distruse, iar iluminatul nocturn lipsește.
Autoritățile au în plan să refacă parcul vechi de aproape un secol anul viitor.
Noaptea, majoritatea aleilor din parcul Herăstrău sunt lipsite de lumină, așa că trecătorii au nevoie de curaj și de o lanternă.
Femeie: „Uitați, chiar nu este deloc lumină. Și sunt foarte multe ganguri, dacă aș fi singură nu aș veni seara, mai ales la ora asta.”
Într-o zonă din parc, aleea s-a crăpat atât de tare încât o bucată de asfalt s-a înclinat spre lac. În zona respectivă, mai tot timpul trec bicicliști ori oameni care se plimbă, așa că o singură mișcare greșită ar putea duce la accidentări.
Și malurile lacului sunt distruse în unele zone.
Bărbat: „Pfai de capul meu, dezastru parcul ăsta. Poate să se întâmple orice. Nu se face nimic în parcul ăsta.”
Problema iluminatului ar putea fi rezolvată anul viitor, spun cei care se ocupă de administrarea parcului.
Corina Bega, director general al ALPAB: „De îndată ce vom obține autorizația de construcție, noi sperăm chiar la începutul lunii noiembrie, ne pregătim de golirea lacului.
Reporter: Și cât ar dura lucrările acolo?
Corina Bega, director general al ALPAB: În contract activitatea este prevăzută să dureze 12 luni, dar ce știm cu siguranță e că dacă nu se va finaliza lucrarea până la sfârșitul lunii mai 2024, lucrările vor fi întrerupte, contractul sistat și se va redeschide în toamna anului următor. Cu siguranță nu vom avea peste vară lacul Herăstrău fără apă.”
În parcul Cișmigiu a fost reabilitat de curând Podul Mare, însă băncile și aleile au și ele nevoie de reparații. Iar ciorile care au invadat parcul nu pot fi gonite.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Am vorbit cu specialiștii în păsări, nu am reușit.
Reporter: Nu credeți că cel mai simplu ar fi să nu li se mai dea de mâncare?
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Nu, știti că am biroul vizavi și nu mănâncă aici. Ciorile care sunt aici mănâncă peste zi în oraș, probabil la Glina și vin seara târziu și pleacă dimineața devreme. Ne-au spus specialiștii, nu ne-au dat soluția, dar ne-au spus că ele preferă să-și facă cuibul acolo unde copacii sunt cei mai mari”
10 din cele 40 de locuri de joacă din parcurile administrate de Primăria Capitalei au fost de curând reabilitate, după ce au fost închise de ANPC.
Acum au fost înlocuite cu unele moderne. Lucrări se fac și în Parcul Tineretului, unde aleile și scările sunt modernizate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: nicusor dan, reabilitare, parcuri bucurești,
Dată publicare:
24-10-2023 19:42