Șofer certat de un drumar venit să-l recupereze de pe munte, după ce a ignorat avertismentele polițiștilor, la Rânca

×
Codul embed a fost copiat

Și duminică, viscolul a pus stăpânire pe mai multe regiuni ale țării. Cel mai rău a fost la Rânca, în județul Gorj, unde zeci de șoferi au rămas blocați, deși fuseseră avertizați că anumite porțiuni de drum sunt închise.

Mai multe județe din nordul și centrul țării rămân în continuare sub cod galben și portocaliu de vreme rea, până mâine.

Drumar: Spune-mi și mie de ce ai trecut de filtru și ai intrat pe zona interzisă?
Șofer: N-am știut...
Drumar: Cum adică, ai indicator, ai angajații de la drumuri care ți-au spus să nu intri aici, nu te putem scoate de aici, noi ne-am pus viețile în pericol să ajungem până aici, ți se pare normal lucrul ăsta? (...)"

Aceste imagini arată la ce riscuri s-au expus unii dintre șoferii care astăzi au încercat să intre pe un drum închis din cauza viscolului. Circulația a fost blocată mai bine de o jumătate de zi pe porțiunea de Transalpina care asigură accesul în stațiunea Rânca.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sute de mașini au așteptat la baza muntelui până când vântul năprasnic s-a mai domolit în această după-amiază și a fost permis accesul spre stațiune.

Însă unul dintre șoferi s-a urcat la volan și a încercat să coboare spre Novaci pe cont propriu. A rămas înzăpezit și a fost nevoie de eforturile drumarilor pentru a-l scoate din impas!

„O să vă urcați în mașina de la deszăpezire împreună cu cei din mașină și o să abandonați mașina aici!”

"-La un moment dat era zăpada mai mare, da, și n-au mai funcționat nici lanțurile.
-N-a mai mers nimic.
-Da!
-Ați sunat la 112?
-Am sunat, dar nu am avut semnal, iar ulterior la pensiune și apoi la domnii de la drumuri.
-Ați mai face o dată treaba asta?
-Pfoai, dar nici nu coboram dacă știam.
-Aveți și copiii.
-Un copil în spate, da."

La fel au făcut și alți șoferi, între Rânca și Novaci, unde circulația a fost oprită la miezul nopții. Drumarii au reușit cu greu să îl scoată din troiene pentru ca, ulterior, cei mai mulți să susțină că nu au văzut niciun indicator sau vreun polițist care să le fi interzis accesul pe șosea.

„-V-a zis cineva să nu treceți, era un echipaj de poliție acolo?
-Nu!
-Nu era niciun echipaj, deci dumneavoastră ziceți că nu erau indicatoare, nimic?"

Ultilajele de deszăpezire au lucrat non-stop, dar zăpada se așternea repede la loc.

Toată noaptea, dar și peste zi, până după prânz, vântul a suflat cu peste 120 kilometri pe oră.

Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: „Suntem în zona releului, pe DN 67 C, după cum vedeți vântul la rafală antrenează cantități mari de zăpadă, undeva aici e drumul și cum nici dumneavoastră nu îl vedeți, nici colegii mei de pe utilaje, nu pot să intervină, de aceea decizia de a închide drumul a rămas în vigoare până când vom putea interveni în siguranță.”

Șofer de pe utilaj de deszăpezire: „Dezastru, de aproximativ 4 ierni nu am avut viscolul acesta, se acționează cu 4 utilaje, două freze, în zadar.”

În schimb, la baza muntelui, s-au format cozi uriașe de către turiștii veniți de la sute de kilometri depărtare pentru a petrece Crăciunul la Rânca.

În cursul după-amiezii, când vântul s-a mai domolit un pic, drumarii au reușit să deschidă circulația.

Pe drumul spre Padina, în zona cabanei Dichiu, viscolul a mușcat și astăzi cu putere.

Reporter: „Sunt rafale puternice de vânt aici la peste 1500 de metri altitudine. De altfel este în vigoare un cod portocaliu de vreme rea. Drumul spre Piatra Arsa a fost închis, zăpada este troienită așa că turiștii nu au acces.”

Turistă: „Bate vântul foarte tare, este un viscol terifiant, nu este de stat afară, doar când se opresc rafalele uneori.”

Turistă: „Sper doar să nu îmi zboare genele atâta, în rest e minunat, nu am treabă.”

Imagini ca la Cercul Polar au fost surprinse la Stația Meteorologică Vârful Omu, din Munții Bucegi. A nins viscolit, așa că ușa refugiului a fost acoperita de zăpadă, iar meteorologul de serviciu a fost nevoit să o dea cu lopata pentru a putea ieși din clădire. La peste 2500 m altitudine, termometrul a înregistrat, azi-dimineață, -14 grade Celsius, iar după-amiază au fost -7. Stratul de zăpadă măsoară 40 de centimetri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.