„De dimineață plâng”. Mărturiile vecinilor care au asistat neputincioși la tragedia unei fetițe de patru ani
Tragedie într-un cartier de la periferia orașului Galați. O fetiță de 4 ani și 7 luni și-a pierdut viața, după ce a căzut de la etajul al patrulea al unui bloc.
Fusese lăsată în grija bunicilor și ar fi deschis singură fereastră unei camere, în timp ce nu era supravegheată.
Atenție, urmează informații care vă pot afecta emoțional.
Câțiva trecători au văzut-o pe fetiță la fereastră, dar deznodământul tragic nu a putut fi evitat.
Florăreasă: „Striga după ajutor, încerca cu toate forțele să urce înapoi pe geam. În momentul respectiv am sunat la 112 și am încercat să chemăm ajutoare, să fie cât mai repede la fața locului."
Totul s-a petrecut într-o clipă. Fetiţa a căzut în gol de la etajul patru, pe spațiul verde din fața blocului. Când a ajuns echipajul SMURD care a dus-o la Spitalul de Pediatrie, era în viață. Dar, din cauza traumatismelor multiple, organismul firav a cedat.
Dr. Roxana Bogdan-Goroftei, medic șef UPU, Spitalul de Pediatrie Galați: „La scurt timp de la preluarea copilului de la echipaj ne intră în stop cardio-respirator ireversibil la manevrele de resuscitare.”
Fetița și sora ei mai mare, de 7 ani, erau în grija bunicilor, spun vecinii. Părinții erau la serviciu. Doar că bunicul nu era de fapt acasă, iar bunica ar fi ieșit câteva minute.
Vecină: „El a fost plecat la pește. Zice că soția s-a dus să o ducă la școală pe aia mai mare, și asta mică a rămas singură."
Cea mică ar fi alunecat de la fereastră cât a rămas nesupravegheată.
Femeie: „M-am trezit cu poliția la geam. Au intrat prin grădină, prin față. Când am aflat că-i un copil… de dimineață plâng."
Serviciul de Investigații Criminale a preluat ancheta.
Agent-șef principal Ciprian Stoica, purtător de cuvânt IPJ Galați: „A fost schimbată încadrarea juridică în infracțiunea de ucidere din culpă."
În România, legea nu prevede care este vârsta de la care un copil poate fi lăsat singur în casă. Totuși, Direcțiile pentru Protecția Copilului au în vedere drepturile minorilor, deci se raportează la 18 ani. În alte state europene, inclusiv în Marea Britanie, există acte normative care stabilesc un prag, 10-12 ani, până la care copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat.