„De cinci ori i-am dat somn”. Trei tineri au agresat și ucis în bătaie un om al străzii „de plictiseală”
Caz sinistru la Sibiu. Doi adolescenți, de 14 și 15 ani, împreună cu un băiat mai mare, de 19 ani, au atacat și ucis în bătaie un om al străzii, doar ca să-și alunge plictiseala.
Agresorii au fost trimiși în judecată pentru omor, după ce și-au recunoscut faptele de o cruzime extremă, iar expertiza psihiatrică a demonstrat că acționaseră cu discernământ.
Bărbatul s-a stins la spital, după o lună de chin
Victima celor trei, un om fără adăpost, în vârstă de 72 de ani, a fost găsită agonizând în apropierea Gării Mici din Sibiu, în octombrie, anul trecut. Avea oasele fracturate și coloana vertebrală frântă. S-a stins în spital, după o lună de chin.
Polițiștii de la Investigații Criminale au reușit să stabilească ce s-a întâmplat cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere. Agresorii au fost arestați și au povestit ei înșiși, cu lux de amănunt, modul în care au acționat.
Pe 2 octombrie, la 3 dimineața, în timp ce se plimbau prin oraș, băiatul major i-a propus amicului său de 14 ani să bată niște oameni ai străzii, „activitate care i s-a părut distractivă acestuia”, după cum au notat, în rechizitoriu, procurorii.
Au atacat, cu bâtele, doi oameni necăjiți, care dormeau la baza piciorului unui viaduct. I-au lovit în timp ce transmiteau totul, prin apel video, prietenului de 15 ani, pe care l-au invitat să li se alăture.
Reunit, grupul de trei bătăuși și-a mai găsit o victimă: bărbatul de 72 de ani, care ațipise sprijinit de zidul unui bar. Agresorii l-au lovit cu sălbăticie. Euforic, unul dintre ei i-a scris iubitei: „I-am bătut pe doi cu bâte și l-am umplut pe unul de sânge”.
Când fata a întrebat de ce, răspunsul a fost: „de plictiseală... Hehe... Ce-mi place să-i bat... De cinci ori i-am dat somn”.
Familia băiatului nu știa nimic
Uluitor este că familia băiatului nu știa nimic, iar mama a fost surprinsă când poliția i-a bătut la ușă. Profesorii spun că cei doi adolescenți, colegi de școală la un moment dat, aveau probleme serioase, pe care părinții le-au ignorat.
Constantin Dincă, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu: „Amândoi au repetat o anumită perioadă clasa. Cel de 15 ani a repetat de trei ori acea clasa fiind direcționat către învățământul cu frecvență redusă pentru a finaliza clasa a opta. Cel de 14 ani era în primul an de repetare al clasei”.
Băieții lipseau nopțile de acasă și nu spuneau pe unde umblă și cu cine. Mama unuia dintre ei a declarat că nu s-a îngrijorat, pentru că fiul era cooperant și blând acasă.
Al doilea locuia cu o soră mai mare. Fugise de acasă acum trei ani, pe motiv că era bătut în familie și a stat o vreme într-un centru de plasament. Singurul major dintre inculpați a crescut prin orfelinate.
Vecin al inculpatului: „Un băiat foarte bun, respectuos, amabil. Trecea, venea. Când se întâlneau mai mulți făceau chefuri, am auzit asta. Mai purta droguri și chestii, folosea”.
În urma expertizei psihiatrice, s-a stabilit că adolescenții aveau discernământ în momentul comiterii faptei.
Mihai Copăceanu, psiholog clinician: „Deși, inițial, intenția nu este de a ucide, poate să apară subit un astfel de impuls. În esență, adolescenții sunt mânați de această forță a grupului, de a comite acțiuni pe care ei ca indivizi nu le-ar face. Vor cumva să braveze, să arate că sunt puternici, să se răzbune”.
Minorii au fost diagnosticați cu tulburare de conduită, afecțiune ce poate fi tratată prin psihoterapie.