Primul român mort de frig în 2023 este din Galați. Era decedat de două zile când a fost găsit
România înregistrează anul acesta primul caz de deces din cauza frigului. Un bărbat de aproximativ 55 de ani din Galați, om al străzii, a fost găsit fără viață de o altă persoană fără adăpost.
Medicii care au fost trimiși la fața locului au declarat decesul, iar necropsia a confirmat că hipotermia a fost cauza decesului.
Bărbatul de 55 de ani a fost descoperit marți noapte, în jurul orei 1, într-o clădire părăsită de la marginea orașului Galați. Un alt om al străzii l-a găsit învelit cu niște pături și a sunat la 112 când a constatat că nu îl poate trezi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medicii de la Serviciul de Ambulanță au constatat decesul, iar legiștii au stabilit că bărbatul era mort de aproximativ două zile.
Dr. Mihai Polinschi, Serviciul Județean de Ambulanță Galați: "S-a deplasat imediat echipajul cu medic de gardă și a găsut o persoană, un bărbat de aproximativ 55 de ani, fără semne vitale, cu rigiditate și cu estimarea că ar fi decedat în urmă cu aproximativ două zile."
Persoanele de pe străzi trebuie să știe că sunt adăposturi în toate orașele din țară
Nopțile trecute au fost destul de reci, dar nu chiar geroase. La Galați termometrele au arătat minime de minus două grade.
Medicii legiști au confirmat că hipotermia a fost cauza decesului. Iarna, cei mai vulnerabili sunt oamenii fără adăpost. Dar și pentru ei există soluții. În toate orașele din țară există centre sociale unde sărmanii pot sta câteva luni la căldură, cu hrană asigurată și eventual medicamente. Unii sunt ridicați de pe stradă de Poliția Locală sau trimiși de spitale.
Gina Gogoț, șeful centrului de urgentă pentru persoane fără adăpost: "Mulți vin, puțini rămân. Din cauza faptului că este necesar să respecte un minim de reguli de conviețuire – adică este interzis cu desăvârșire consumul de alcool – și mă opresc aici, nu mai spun altceva. Pentru unii din solicitanți asta este o condiție greu de îndeplinit."
Cele mai importante condiții, peste tot, sunt să respecte programul centrului și să nu consume alcool.
Beneficiarii trebuie să accepte integrarea în colectivitate și să aibă o stare de sănătate care să le permită acest lucru. Celor fără acte li se fac și documente și sunt înscriși la un medic de familie.
În cazul vârstnicilor care îndură viața pe stradă, cei care au diverse boli cronice sunt expuși riscului de complicații fatale, odată cu primele nopți geroase.