Marea problemă pe care o are România. Schimbarea uriașă pe care o vom simți cu toții
Rata de fertilitate în România, dar și îmbătrânirea populației, vor face în următorii 25 de ani economia dependentă de imigrație și vor pune, în același timp, și presiune pe sistemul de pensii.
Potrivit unui studiu internațional, tot mai puține cupluri de la noi vor avea doi copii, iar familiile și mai numeroase vor fi o raritate. Declinul este la nivel global. Conform predicțiilor, până în 2050 majoritatea statelor își vor mai putea susține cu greu populația îmbătrânită.
Aimee și Ayline au cinci și nouă ani și sunt de nedespărțit atunci când se întâlnesc după școală. Chiar dacă fetițele și-ar mai dori o surioară, mama lor spune că nu se mai gândește la al treilea copil.
Ionela, mamă: „Decizia a fost luată de a rămâne la doi, să ne bucurăm de ei și să încercăm să le acordăm tot timpul necesar și toată afecțiunea necesară".
Cristina a devenit mamă de doi ani. Deși ea și soțul voiau mai mulți copii, după nașterea fetiței s-au răzgândit. Sunt hotărâți să își îndrepte dragostea către singurul lor copil.
Cristina, mamă: „Când am văzut ce presupune un copil și asta a influențat decizia, automat mai mult spațiu în locuință, mai mult timp, noi nu avem ajutoare deloc. Poate și soțul, că nu-și dorește așa mult, și asta mă influențează".
Numărul familiilor care vor alege să aibă un singur copil, în următorii ani, este în creștere, potrivit datelor unui studiu amplu realizat la nivel global și publicat recent într-o revistă de specialitate din Marea Britanie. Cel mai mult suferă Europa, dar și țări din Africa și Asia, unde fertilitatea era în creștere.
Specialiștii susțin că în prezent asistăm la redifinirea termenului de familie. Constrângerile economice, nesiguranța zilei de mâine, șomajul, dar și amenințarea unui război fac ca tot mai multe cupluri să nu își mai dorească mulți copii.
Ioan Hosu, sociolog: „Aceste configurații ale familiei cu patru, cinci copii, țin mai degrabă de stilurile de viață rurale. Costurile privind educația și întreținerea unui copil sunt din ce în ce mai mari. În condițiile urbanizării crescute femeile au alte roluri în principal care țin de dezvoltarea profesională, de nivelul de educație".
Ca urmare a acestui fenomen îngrijortor, în multe state se lucrează la programe de tip baby bust - măsuri care să încurajeze creșterea ratei fertilității. Sunt luate în calcul stimulente financiare și accesul la servicii medicale pentru tratarea problemelor de infertilitate.