„Condițiile de la Auschwitz erau aici. Cerșeau goi, la gard”. Mărturiile vecinilor azilelor în care bătrânii au fost abuzați

×
Codul embed a fost copiat

Peste 100 de bătrâni, unii cu dizabilități, au fost maltratați în 3 cămine private, din jutețul Ilfov. Era ținuți nemâncați și lăsați în propriile fecale. Ba, mai mult, cei care se mai puteau mișca erau puși să muncească sub amenințarea bătăilor.

Vecinii vorbesc de condiții ca cele din lagăr. Grav este că două instituții publice din domeniul protecției sociale ar fi știut de întreaga situație, dar nu au făcut nimic. Zeci de polițiști au descins marți la aceste centre, iar medici din trei spitale le-au acordat primul ajutor.

Două dintre caminele private sunt în Voluntari, iar un altul în Afumați, Ilfov. În aceste centre erau internați și vârstnici neputincioși, dar și câțiva tineri cu dizabilități. În realitate, cel puțin o sută de pensionari au fost găsiți într-o stare deplorabilă.

Aproape 300 de salvatori de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au intervenit pentru a le acorda îngrijiri medicale la fața locului bătrânilor din aceste centre. Surse din poliție spun că victimele au fost găsite nemâncate, cu mai multe răni pe corp și zăcând în propria urină și în propriile fecale.

Rudă: „A iești plină de râie, a fost expusă la tratamente inumane, dependentă de pampers, ajunge acolo și acolo nu știu cu ce-i sedează pentru că își pierd toate simțurile, avem filmări cum am dus-o și cum arăta după, în câteva luni”.

Citește și
azil
Angajații de la azilele groazei au cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului. Totul a început în 2020
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Vecin: „Condițiile de la Auschwitz erau aici. Îi vedeam plini de rahat, în pielea goală, cerșeau la gard”.

Vecină: „Noi ne simțeam în pericol, aruncau cu obiecte, vorbeau tare, țipau. Eram într-un total disconfort”.

Anchetatorii susțin că patronii acestor centre private ar fi angajat în 2020 mai mulți indivizi prin intermediul cărora încasau veniturile pensionarilor și îi exploatau. Multe dintre victime erau ținute dezbrăcate și agresate fizic, iar persoanele cu boli mai ușoare erau puse să muncească sau să aibă grijă de cei care nu se puteau mișca. În plus, surse din poliție spun că bătrânii diagnosticați cu diverse afecțiuni - unele psihice - erau ținuți fără tratament.

Numai de la acest centru din Voluntari polițiștii și medicii au salvat în jur de 40 de persoane. Victimele au fost duse la spitalele Gerota și Militar din Capitală, iar cea mai tânără persoană salvată are 21 de ani. Cea mai în vârstă 87.

Ținând cont de numărul mare de victime, pomierii au ridicat în fața spitalului Gerota un punct medical avansat. În acele corturi, bătrânii sunt evaluați de câtre medici și în funcție de starea lor de sănătate vor fi internați în secțiile de specialitate ale spitalelor din București.

Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al DSU: „56 de persoane au fost deja transportate la unitățile medicale de pe raza municipiului București”.

Polițiștii susțin că angajații acestor centre ar fi reușit să strângă în aproape trei ani peste 5 milioane de lei.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Cei 15 martori vor fi audiați la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, iar cele 26 de persoane vizate în cauză vor fi audiate la DIICOT - Structura Centrală”.

Printre suspecți se numară și câteva infirmiere. Rudele acestora susțin că acuzațiile procurorilor sunt exagerate.

Ruda unui suspect: „Nu e adevărat. Pacienții au escare. Găsiti pacienți cu escare și in spitale”.

Vizate de o anchetă paralelă au fost inclusiv Direcția de Asistență Socială Sector 3 și Direcția de Asistență Socială Ilfov, care încheiaseră contracte cu cel puțin unul din centrele respective. Reprezentanți din cele două instituții publice sunt bănuiți că ar fi autorizat activitatea unuia dintre centrele percheziționate, deși angajații acestuia nu erau pregătiți să îngrijească bătrâni. Practic, ar fi știut de întreaga situație, dar nu au făcut nimic. În acest caz se fac cercetări inclusiv pentru abuz în serviciu. În plus, serviciile de asistență inexistente au fost platite cu 3,5 milioane de lei de la bugetul local.

Polițiștii nu au identificat până acum toate rudele bătrânilor și le roagă să sune la numărul pus la dispoziție de IGPR - 0743164790. Astfel pot afla informații despre starea de sănătate și locul în care au fost găzduiți temporar vârstnicii.

Reacția Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici

Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (ADIV) și-a prezentat punctul de vedere referitor la acest caz printr-un comunicat în care precizează că solicită autorităților oprirea funcționării ilegale a centrelor pentru bătrâni.

„Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici - ADIV România condamnă aspectele semnalate în presă, în urma perchezițiilor efectuate de DIICOT în județul Ilfov. De asemenea, ADIV își exprimă compasiunea față de victime, vârstnici care au fost abuzați și supuși unui tratament inuman.

ADIV România solicită demersuri urgente din partea autorităților pentru a stopa funcționarea ilegală a centrelor de vârstnici, situație tolerată de decenii întregi de autorități. Iată doar unul dintre derapajele semnalate și nerezolvate nici până în prezent: în conformitate cu dispozițiile art. 15 alin (1) din Lg. 8/2016 Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanele cu Dizabilităţi este instituția responsabilă pentru coordonarea implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi dar şi a licenţierii furnizorilor de servicii sociale totodată, această instituție aflându-se în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, fapt ce face imposibilă sancționarea instituțiilor centrale (ex. Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății) de către una inferioară, chiar subordonată acesteia. De altfel, la şapte ani de la stabilirea acestei responsabilităţi în sarcina unei autorităţi centrale, nu avem o hotărâre de guvern pentru funcţionarea Mecanismului naţional de coordonare de la nivelul Guvernului.

„Am făcut nenumărate demersuri către Ministerul Muncii, solicitând măsuri care să reglementeze funcționarea centrelor rezidențiale destinate vârstnicilor. Nu se știe câte astfel de centre funcționează ilegal în România. Chiar dacă un astfel de centru are o licență de funcționare, provizorie sau nu, autoritățile au obligația să le monitorizeze continuu, pentru a se asigura că beneficiarii sunt îngrijiți corespunzător. Din păcate, această situație rămâne un ideal pentru majoritatea celor cu vârsta de peste 65 de ani, care se confruntă cu săracie, boli, marginalizare și singurătate. Ne doare și ne îngrijorează indiferența politicienilor față de această categorie de vârstă”, a declarat Cerasela Maria Măciucă, președinte ADIV România.

ADIV România militează pentru creșterea calității serviciilor socio-medicale furnizate persoanelor vârstnice, prin construirea unui cadru de funcționare și finanțare a acestora și poziționarea ca partener strategic de dialog cu actorii politici și sociali interesați, privind drepturile persoanelor vârstnice. ADIV România funcționează din anul 2008 și reprezintă România în The European Ageing Network (EAN), rețeaua de îngrijiri ce reunește peste 10.000 de furnizori de servicii dedicate persoanei vârstnice”, a transmis asociația.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Consilier al ministrului Gabriela Firea, implicat într-o asociație care opera azilele groazei. Reacția Ministerului Familiei
Consilier al ministrului Gabriela Firea, implicat într-o asociație care opera azilele groazei. Reacția Ministerului Familiei

Un consilier al ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, are calitatea de martor în dosarul deschis de DIICOT în urma infracțiunilor care au fost comise la trei cămine pentru bătrâni din Ilfov.

Angajații de la azilele groazei au cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului. Totul a început în 2020
Angajații de la azilele groazei au cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului. Totul a început în 2020

Zeci de bătrâni și persoane cu dizabilități au scăpat din iadul unor cămine din Ilfov unde, în loc să fie îngrijiți, erau ținuți în condiții jalnice, flamânzi și în mizerie.

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.