Angajații de la azilele groazei au cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului. Totul a început în 2020
Zeci de bătrâni și persoane cu dizabilități au scăpat din iadul unor cămine din Ilfov unde, în loc să fie îngrijiți, erau ținuți în condiții jalnice, flamânzi și în mizerie.
Oamenii legii au făcut marți percheziții și i-au luat cu salvarea pe cei care sufereau acolo umilințe de tot felul.
Georgian Dragan, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată, lipsea medicația necesară, hrana era inadecvată, iar persoanele erau supuse la tratamente degradante și inumane. Acest dosar penal a pormnit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei, în urma acțiunii la DIICOT vor fi conduse 26 de persoane iar alți 15 persoane martori, vor fi duși la sediul DICE, pentru audieri. Scopul principal e acela de a salva viețile oamenilor, de a le acorda ajutor medical, de aceea sancțiunea beneficiază de sprijinul DSU”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cpt. Bogdan Toma, purtător cuvânt al DSU: „Sutem prezenți cu 38 de autospeciale de transport victime multiple, avem 7 puncte medicale avansate, autospeciale de decontaminare. Beneficiem de sprijinul a 15 medici și 18 asistenți de la Spitalul Floreasca, dar și de 3 asistenți sociali și 6 psihologi”.
Polițiștii au descins la ora 6 dimineața la cele trei centre din județul Ilfov, două se află în Voluntari, iar unul dintre ele în Afumați. Acolo au fost găsite peste 100 de persoane vârstnice care prezentau urme de răni pe corp și care zăceau în propriile materii fecale sau în propria urină.
De asemenea, persoanele vârstnice nu beneficiau de tratament medical deși aveau un diagnostic, iar acestea ar fi fost puse inclusiv să muncească pentru angajații de acolo sau să îi îngrijească pe ceilalți bătrâni care se aflau într-o stare mai jalnică decât a lor.
De pe urma acestora, angajații de acolo ar fi beneficiat de indemnizația de cazare pe care aceștia o primeau de la bătrâni. Ar fi reușit să cauzeze un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului. 26 de persoane au fost chemate la audieri la DIICOT, iar alți 15 martori au fost chemați IGPR pentru audieri.
Polițiștii s-au sesizat din oficiu în acest caz și spun că totul ar fi durat de mai bine de 2 ani, încă din 2020, când angajați de la aceste centre ar fi organizat două grupuri infracționale ca să beneficieze de pe urma acestor bătrâni.