„Castraveții din Pogoanele trebuie retrași imediat de pe piață”. Au fost folosite substanțe chimice în afara normelor legale
„O parte din castraveții care provin din localitatea Pogoanele, județul Buzău, trebuie retrași imediat de pe piață!”. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii, după ce au primit rezultatele toxicologice într-o anchetă sensibilă.
Trei legumicultori sunt bănuiți că au folosit substanţe toxice pentru a grăbi coacerea prematură a legumelor din solarii. Potrivit expertizei de laborator, roşiile pot fi consumate, deoarece concentrația de chimicale este în limite, însă castraveţii nu trebuie să ajungă pe mesele oamenilor.
Ancheta a început în urmă cu trei săptămîni, după ce, în urma unor percheziţii, polițiștii au ridicat, de la trei bărbați, peste 200 de kilograme şi 350 de litri de substanţe toxice neomologate, unele expirate.
Acum primele rezultate ale expertizei toxicologice, în acest dosar, au fost făcute publice. Anchetatorii au precizat că, în cazul unuia dintre suspecți, la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme pentru consumul populaţiei.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele: „În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei”.
Cei trei legumicultori sunt acuzați că au folosit substanțe toxice cu mult peste limita normală pentru consum. Din primele date se pare că un nivel ridicat de toxine s-ar afla în producția de castraveți așa că procurorii recomandă ridicarea lor de pe piață. Nu se știe deocamdată ce cantitate a ajuns în piețe și magazine.
Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău: „Producătorul nu o să mai aibă acces la subvenții, la anumite ajutoare. O să avem în vedere și retragerea carnetului de producător”.
Reprezentanții Direcției fitosanitare au cerut și ei o expertiză, iar probele vor fi ridicate zilele acestea.
Nicolae Coman, șeful Oficiului Județean Fitosanitar Buzău: „Acea persoană este pasibilă de sancțiuni, pentru că a utilizat produse neomologate”.
Însă, în afara unor sancțiuni administrative, cei trei legumicultori sunt cercetați penal pentru producere, livrare și utilizare de îngrășăminte chimice neautorizate.
Producătorii din zonă spun că acest scandal le afectează reputația.
Aurelia Roman, legumicultor comuna Goldeanu Sărat: „Ne-a făcut o faimă prostă, posibil să nu ne mai vindem marfa, să muncim, să investim foarte mulți bani și...”
Există și o veste bună. Roșiile din zona verificată sunt în limite care nu afectează sănătatea oamenilor.