Zborul special pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi în Maroc a aterizat la Bucureşti
Cei 122 de cetățeni români blocați temporar în Maroc au aterizat, joi seară, la București, după ce autoritățile de acolo au suspendat cursele aeriene, de teama Omicron, noua variantă a coronavirusului.
În aeronava care a aterizat pe aeroportul Otopeni s-au aflat și alți 62 de cetățeni europeni.
Turiștii veniți din Maroc au ajuns pe aeroportul din Otopeni în câteva zeci de minute. Nicio persoană nu a prezentat simptome de infectare cu virusului SARS-CoV- 2, însă ca o măsură suplimentară, persoanele vor fi testate, iar autoritățile le vor recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Testările nu vor avea loc într-o zonă publică, iar autoritățile de la aeroport au organizat fluxuri diferite astfel încât cetățenii repatriați să nu aibă niciun contact cu pasagerii altor curse.
În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizate, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere , în vederea stabilirii variantei de tulpină.
Repatriera acestor turiști a avut loc în contextual în care autoritățile nord-africane au decis închiderea grădinițelor. Toate zborurile au fost suspendate pentru următoarele două săptămâni, de teama răspândirii noii tulpini a coronavirusului, Omicron.
Avertisementul lansat de CDC
În plus, un avertisment a venit și din partea Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Autoritățile europene au anunțat că în câteva luni varianta Omicron va deveni dominantă.
Datele despre această nouă variantă a SARS-CoV-2 sunt limitate, ele sugerează că varianta Omicron ar putea fi asociată cu o infecțiozitate mai ridicată decât cea a variantei Delta.
Agenția europeană îndeamnă statele membre să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile și recomandă administrarea dozei "booster" a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.