WikiLeaks: Oficiali ai regimului Ceausescu vorbeau, in 1974, despre integrarea Bulgariei in URSS
Oficiali din cadrul regimului Ceausescu discutau, in 1974, despre posibilitatea integrarii Bulgariei in Uniunea Sovietica, conform unui mesaj diplomatic american dezvaluit de WikiLeaks.
Mesajul diplomatic a fost trimis pe 24 mai 1974 de catre ambasadorul american la Bucuresti, Harry G. Barnes, spre Departamentul de Stat american, spre ambasada SUA din Sofia si spre cea de la Moscova.
"Un ofiter de incredere dintr-un stat membru NATO ne-a transmis ca in cercurile oficiale din Romania circula zvonuri (pe care atat sursa NATO, cat si noi le privim cu scepticism) privind faptul ca vizita lui Toror Jivkov (liderul comunist bulgar - n.red) la Moscova si vizita lui Nicolae Ceausescu in Bulgaria vizeaza, intre altele, posibila integrare a Bulgariei in URSS ca a 16-a republica sovietica si crearea unui coridor de tranzit prin Romania", scria ambasadorul american de la Bucuresti, Harry Barnes.
"Ideea coridorului ar fi o extensie logica, doar in sensul concesionarii unor drepturi de tranzit pentru persoane, inclusiv pentru armata. Zvonurile ar putea avea o eventuala acoperire in realitate si le consideram interesante in primul rand datorita rezonantei pe care o au in cercurile politice din Romania (...)", preciza mesajul diplomatic cu caracter "secret".
WikiLeaks: Ceausescu a scurtat vizita in SUA in 1973 din cauza nemultumirii fata de creditele primite
Nicolae Ceausescu si-a scurtat vizita in Statele Unite, in decembrie 1973, din cauza nemultumirii fata de valoarea imprumuturilor obtinute prin intermediul Washingtonului, conform unor mesaje diplomatice transmise de ambasada americana de la Bucuresti si dezvaluite de WikiLeaks.
"La doar o zi de la revenirea lui Ceausescu in Romania, consilierul pentru afaceri sovietice Pescerskyi a transmis ambasadei ca a auzit de la contacte romane din presa si din cadrul PCR ca nemultumirea lui Ceausescu fata de anumite elemente ale vizitei, in special in domeniul economic, a fost cauza scurtarii vizitei. Potrivit surselor, Ceausescu se astepta sa primeasca credite in valoare de trei sute de milioane de dolari, dar a primit doar zece milioane; cand si-a dat seama ca nu mai putea obtine nimic, si-a scurtat vizita", scria, in decembrie 1973, Donald Bramante, secretar I al ambasadei SUA la Bucuresti.
Cauzele scurtarii vizitei au fost analizate in doua mesaje diplomatice trimise de ambasada SUA pe 4 si 7 decembrie 1973.
Nicolae Ceausescu a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite in intervalul 4-8 decembrie 1973.