Vremea se schimbă radical în următoarele 48 de ore. Imagini neobișnuite la mijloc de ianuarie
Sunt tot mai multe semne că traversăm cea mai călduroasă lună de ianuarie din ultimul secol.
Asta reiese până acum din datele meteorologilor, care au prognozat pentru săptămâna aceasta temperaturi de primăvară, în special în sudul ţării. De altfel, deja în multe locuri grădinile sunt pline de ghiocei, dar au dat şi narcisele.
„Luna ianuarie ar trebui să fie cea mai friguroasă lună din an, iar eu nu ar trebui să pot să stau în tricou afară. Dacă vi se pare neobişnuită această imagine, s-ar putea să vă schimbaţi părerea până la finalul săptămânii. Meteorologii promit că, în cel mult 48 de ore, pe bulevardul Primăverii din Bucureşti, chiar vom avea temperaturi de primăvară”, relatează corespondentul Știrile PROTV Daniel Nițoiu.
În mod normal în această perioadă ar trebui să fie între minus 10 şi 3 grade Celsius. În schimb, vor fi 20, o valoare potrivită pentru luna aprilie.
Reporter: „Avem în acest moment două anotimpuri în România?”
Iulia Bărbulescu, meteorolog ANM: „Am putea spune, pentru că avem ninsori în zona montană, în timp ce în celelalte zone în următorul interval vorbim de o încălzire a vremii, de fapt se încălzeşte peste tot în ţară şi am putea să trecem de 20 de grade prin Lunca Dunării.”
Recordul de temperatură pentru luna ianuarie a fost atins în 2001, la Oraviţa, când s-au înregistrat peste 22 de grade Celsius. Anul acesta recordul ar putea fi doborât inclusiv în București unde maxima absolută pentru luna ianuarie s-a înregistrat acum 21 de ani. Pe 29 ianuarie 2002 au fost 18 grade Celsius. După cum arată acum lucrurile, climatologii spun că ar putea să fie cea mai călduroasă luna ianuarie din ultima sută de ani.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Chiar şi până acum avem abateri ale temperaturii la nivelul României de peste 6 grade Celsius. Clar că vom încheia cu un record, să vedem dacă e pe primul loc, sau pe locurile următoare."
Fluctuaţiile de temperatură vor continua iar specialiştii în agro-meteorologie spun că şocurile termice afectează culturile. Plantele sunt păcălite de temperaturile nefireşti ies din pământ, iar lăstarii tineri riscă să distruşi dacă vine gerul.
Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM: „Din punct de vedere calendaristic, suntem în anotimp de iarnă. Din punct de vedere al realităţii meteorologice, anul acesta, la fel cum a fost şi cel precedent, suntem într-un fel de toamnă. Datorită acestor intervale dese de temperaturi mult mai ridicate, s-au dezvoltat dăunătorii, bolile şi buruienile. Ceea ce înseamnă o investiţie în plus pentru fermieri, pentru că trebuie să intervină."
Primăvara a venit deja în curtea unui bărbat din Gorj, unde au răsărit ghioceii. Omul spune că nu mai este de mult surprins de vremea neobişnuit de caldă. De câţiva ani cultiva rozmarin şi dafin, plante mediteraneene.