Vremea rea a făcut prăpăd în 14 judeţe. Case și curți inundate, circulaţie întreruptă pe trei drumuri judeţene | FOTO
Peste 30 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate în urma ploilor şi furtunilor de sâmbătă, unde au fost inundate case, curţi şi anexe, au fost doborâţi copaci, iar acoperişul unui centru comercial a luat foc după ce a fost lovit de un fulger.
În judeţul Alba, se intervine pentru salvarea a 25 de persoane, dintre care patru au rămas blocate pe o stâncă, după ce nivelul unui pârâu a crescut. În Hunedoara, 23 de persoane au fost evacuate, iar circulaţia este întreruptă pe trei drumuri judeţene.
„Astăzi, 24 iunie, în intervalul 07.00-21.00, fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă au produs efecte în 32 localităţi din 14 judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Timişoara şi Vrancea), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 6 anexe, 73 curţi, 8 subsoluri, pentru degajarea a 30 copaci, fiind avariate 2 autoturisme, 2 acoperişuri de case şi 6 anexe, precum şi pentru stingerea unui incendiu la acoperişul unui complex comercial lovit de fulger”, a transmis, sâmbătă seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), potrivit news.ro.
În localitatea Râmeţ din judeţul Alba, se intervine pentru salvarea unui grup de 25 de turişti, cu vârste cuprinse între 20-60 de ani, care nu au mai putut înainta din cauza creşterii nivelului pârâului Râmeţ din satul Cheia, localitatea Râmeţ. Turiştii nu au probleme medicale, dar au solicitat sprijinul autorităţilor întrucât nu au mai putut înainta.
Potrivit IGSU, în prezent, 21 dintre turişti se află la şcoala din satul Cheia, iar 4 persoane se află pe o stâncă din zona Gura Caprei, în aşteptarea forţelor de intervenţie. Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, în sprijinul forţelor din teren acţionează şi echipe ale Salvamont Alba.
De asemenea, circulaţia rutieră este oprită pe 3 drumuri judeţene (DJ 687/HD, DJ 687D/HD, DJ 687k/HD) din cauza apei şi aluviunilor acumulate, precum şi a copacilor căzuţi pe carosabil.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 12 localităţi din judeţele Bacău şi Hunedoara, iar la acest moment echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp.
La momentul raportării sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice în judeţele Alba şi Hunedoara.
Potrivit ISU Hunedoara, în judeţ sunt afectate, sâmbătă seară, două drumuri naţionale (DN 74, DN 7), trei drumuri judeţene (DJ 687J, DJ 687K, DJ 687F), trei drumuri comunale (DC 103A, DC 115A, DC15). De asemenea, au fost afectate aproximativ 170 de anexe gospodăreşti.
Un număr de 23 de persoane au fost evacuate (13 bărbaţi, 8 femei, 3 minori), nefiind înregistrate victime.
„Având in vedere fenomenele meteo inregistrate, mâine 25.06.2023, orele 09.00 va fi convocat CJSU Hunedoara pentru stabilirea măsurilor ce se impun pentru inlaturarea efectelor negative ale evenimentelor generate de urmarile Codului Rosu de fenomene meteo periculoase”, au transmis reprezentanţii ISU Hunedoara.
33 de localităţi afectate de viituri, în Hunedoara
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara s-a reunit, duminică, iar autorităţile au stabilit bilanţul furtunilor de sâmbără: 23 de localităţi au fost afectate de viituri, iar 23 de persoane au fost evacuate din calea apelor. Alte 1.200 de persoane au rămas fără energie electrică. Judeţul Hunedoara a fost vizat de cod portocaliu de vreme instabilă şi cod roşu de ploi torenţiale, conform news.ro.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara, duminică dimineaţă a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în urma fenomenelor meteo produse în cursul zilei de sâmbătă.
„La nivelul judeţului nostru, au fost afectate 33 de localităţi în Ţinutul Pădurenilor şi pe Valea Mureşului. 15 localităţi au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenţie şi mai multe drumuri judeţene şi comunale au fost afectate”, se arată în comunicatul de presă.
Sursa citată a precizat că instituţia se află în legătură permanentă cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului, cu primarii, cu echipele de intervenţie şi coordonează activităţile operatorilor care se ocupă cu întreţinerea drumurilor judeţene.
„Există localităţi izolate din cauza drumurilor de acces care au fost afectate de inundaţii. În aceste zone, se acţionează cu prioritate! Rog comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă să manifeste atenţie la modul cum se acţionează. Toţi oamenii afectaţi au nevoie de sprijin, mai ales persoanele în vârstă.Bineînţeles, ce a stricat natura în câteva ore, nu vom putea repara de îndată, dar am convingerea că, lăsând la o parte orgoliile, putem face toate demersurile pentru a obţine fondurile necesare în vederea executării lucrărilor de reparaţii", a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
Judeţul Hunedoara s-a aflat sub avertizare meteo de vreme instabilă cod portocaliu şi a fost vizat se trei avertizări imediate de ploi torenţiale cod roşu.