Vreme neobişnuită în toată ţara din cauza inversiunii termice. Care este prognoza pentru Crăciun
A fost o vreme neobişnuită în toată ţara, cu temperaturi de peste 10 grade, la munte, acolo unde ar trebui să fie frig şi de sub zero grade în sud est, unde în mod normal este ceva mai bine.
Fenomenul, numit inversiune termică, a fost prezent şi în Capitală unde a fost o situație atipică. Mai exact, a nins în unele cartiere şi chiar s-a aşezat un strat subţire de zăpadă, iar în altele deloc.
Din păcate, se va topi în următoarele zile - pentru că, în următoarele zile, în țară va veni un val de aer cald, ce va aduce, nu doar în București, ci în toată țara, la final de săptămână, temperaturi de la 5, până la 15-16 grade Celsius în unele zone, pe timp de zi.
Meteorologii au însă explicaţii pentru ce s-a întâmplat astăzi.
La nivel naţional avem parte de un fenomen de inversiune termică. În timp ce în sud-est am dârdâit, la munte a fost cald. În Sinaia, la cota 1500 s-au înregistrat 12 grade la prânz.
În Masivul Postăvaru, la 1799 metri altitudine erau 8 grade Celsius.
Temperaturi peste medie a fost inclusiv în vestul și în nordul Moldovei.
Prognoza meteo pentru Crăciun
Neobișnuită este și prognoza meteorologilor pentru Crăciun, care anunță temperaturi de 12 grade prin vestul țării în loc de 5, aşa cum ar fi normal pentru o zi de decembrie. Și nopţile vor fi calde, iar precipitațiile slabe, așa că șansele unui Crăciun alb sunt infime.
Dacă ne uităm acum pe harta ANM la grosimea stratului de zăpadă, ceva mai consistent este doar pe crestele Carpaţilor Orientali şi Meridionali, între 20 şi 40 de centimetri. În rest prea mic de luat în seamă. La oraş nici vorbă. De vină este o masă de aer tropical care ne strica atmosfera de iarnă.
Prognoza de Crăciun arată că vom avea ziua temperaturi cuprinse între 2 şi 14 grade, cu cele mai ridicate valori prin vest şi sud vest, iar noaptea intre minus 2 şi 8 grade. Cât despre precipitaţii, acestea apar mai mult în Ajun şi mai puţin în ziua de Crăciun. Vorbim de ploi, posibil şi ceva burniţă prin unele zone, şi ninsori slabe pe crestele montane.
Dacă ne uităm la cum a fost vremea în alţi ani de Crăciun, putem spune că suntem la o distanţă de peste 30 de grade faţă de cea mai rece zi de 25 decembrie înregistrată în 1998, când la Întorsura Buzăului au fost minus 34 de grade, anul acesta fiind prognozate acolo 3 grade. S-ar putea în schimb să ne apropiem de cea mai caldă zi de Crăciun, aşa cum a fost în 2017 când la Calafat au fost 19 grade, iar acum ar trebui să avem 15.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vremea la munte, prognoza meteo, vremea de craciun,
Dată publicare:
21-12-2022 18:17