Vouchere de digitalizare pentru IMM-uri. Propunerea va ajunge pe masa premierului Ciolacu
Vouchere de digitalizare sunt cerute de reprezentanțiii întreprinderilor mici și mijlocii pentru a se adapta rapid la cerințele Guvernului cu privire la e-factura. Propunerea va ajunge la premierul Ciolacu.
Reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM din România (CNIPMMR) vor propune premierului Marcel Ciolacu un program de vouchere de digitalizare. Prin acest program, ar urma să fie ajutați întreprinzătorii să îşi susţină o parte din costuri în ceea ce priveşte conformarea pentru e-factura, a anunţat vineri preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat de Agerpres.
„Vom avea marţi o întâlnire cu premierul şi o să-i propunem un program de vouchere de digitalizare prin care întreprinzătorii să poată să îşi susţină o parte dintre costuri în ceea ce priveşte conformarea pentru e-factura. Totodată, solicităm prorogarea, până la 31 decembrie 2024, a termenului de neaplicare a sancţiunilor privind neîncărcarea facturilor la termen pe e-factura", a declarat Florin Jianu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, CNIPMMR solicită campanii de informare a antreprenorilor în legătură cu folosirea e-factura, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, privind procedurile pe care acestea trebuie să le respecte pentru evitarea aplicării de sancţiuni.
„Solicităm realizarea de tutoriale pe internet, inclusiv pentru situaţii particulare, despre e-factura, îmbunătăţirea platformei e-factura, raportat la faptul că 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea acesteia este dificil de utilizat", a adăugat Florin Jianu.
Potrivit acestuia, reprezentanţii CNIPMMR solicită, printre altele, afişarea informaţiilor în e-factura despre emitentul/destinatarul facturii pentru identificarea uşoară a acestora, clarificarea prin procedura ANAF a modului de aplicare a modificărilor introduse prin OUG nr. 115/2023 referitoare la încadrarea în categoria microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit.
Totodată, CNIPMMR doreşte crearea unui pachet pentru digitalizare pentru antreprenorii din IMM-uri, eventual sub formă de vouchere, care să cuprindă obligatoriu cursuri şi utilizarea semnăturii electronice, având în vedere numărul mare de antreprenori care declară că nu au competenţe digitale.
„Este esenţială lansarea unui pachet de programe de susţinere pentru IMM-uri în anul 2024; program de compensare a efectelor războiului din Ucraina în domeniul alimentar şi agricultură; program de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori; deblocarea programului Electric-Up; finanţarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energiei-IMMPROSUMER; suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus; lansarea tuturor call-urilor 2021-2027 (investiţii); program pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor existente - scale-up", precizează reprezentanţii CNIPMMR.
În acelaşi timp, CNIPMMR solicită lansarea tuturor programelor naţionale şi regionale pentru mediul privat, în valoare de 6,1 miliarde euro, în total 139 de apeluri.
Sursa: Agerpres
Etichete: marcel ciolacu, IMM, digitalizare, vouchere,
Dată publicare:
09-02-2024 15:48