Vortex polar în România. Temperaturi cu 10 grade mai mici decât normalul perioadei
Iarna este mai aproape decât ne dorim. Până vineri la ora 10, ţara întreagă va fi sub o informare de vreme rea.
Autorităţile au închis deja Transalpina, unde sunt aşteptate ninsori în următoarele 48 de ore. De altfel, în toată zona montană se va aşterne zăpadă, iar vântul va bate viscolit. Nici în zonele de deal nu va fi mai bine. Meteorologii anunţă temperaturi scăzute şi lapoviţă. Toate sunt efectele vortexului polar care s-a abătut peste România.
Pentru că luna octombrie a fost cea mai călduroasă din ultimii 58 de ani, valul de aer cald, spun meteorologii, a migrat spre poli şi l-a împins pe cel rece înspre noi. Vortexul polar a intrat deja în România prin regiunile vestice unde temperaturile scad de la o oră la alta.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iuliana Nichita, meteorolog Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana: ”Vor continua să scadă temperaturile, în special în vestul ţării, temperaturile fiind cuprinse în general între 8-12 grade, masa polară care vine din Nord şi va continua să rămână asupra ţării noastre până în dată de doi, chiar trei noiembrie."
Situaţia se va înrăutăţi gradat până vineri când acest episod de iarnă va rula în toată ţara, informează Administraţia Naţională de Meteorlogie.
Oana Catrina, meteorolog ANM: ”Vor fi precipitaţii peste tot, la munte în special în carpaţii orientali şi meridionali vor fi ninsori şi se dep strat de zap, vântul va spulbera zăpadă. Vor fi şi intensificări de vânt, iar în sud şi vest va aplifica senzaţia de rece. Precipiţii mixte vin trecător şi în zone deluroase din sud şi centru, iar dimineaţa 1 noiembrie temperaturile minime sunt negative mai ales în nord şi zonele submontane din restul ţării."
În Bucureşti, am pierdut 5 grade faţă de luni şi până miercuri nu vom avea mai mult de 9-10.
Frigul nu va fi singura nostra grijă ci şi vântul care va bate cu 45 de km pe oră. Din această cauză vom resimţi temperaturi mult mai mici. Unde mai pui că va ploua toată ziua. Şi dacă dacă vă gândeaţi că mai bine nu plouă, meteorologii spun că în condiţii de cer senin ar fi fost şi mai frig.
Joi va fi cea mai rece zi din această lună când temperaturile vor fi cu 10 grade mai mici decât normalul perioadei.
Autorităţile au închis preventiv şoseaua Transalpina, iar vineri vor închide şi Transfăgărășanul. Vestea bună este că lucrurile se îndreaptă de săptămâna viitoare, când ne vom bucura iar de 19 grade Celsius.
Specialiştii se feresc să spună însă când se va instala iarna cu ger şi zăpadă, ţinând cont de faptul că în anii trecuţi anotimpul rece a migrat tot mai mult spre ianuarie şi februarie.