"Vom fi martori la noi crime ecologice". SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua
Societatea Ornitologica Romana avertizeza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputatilor, marti 23 septembrie 2014.
Mai mult, conform sursei citate, "vom fi martori la noi crime ecologice". Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari si posibilitatea vanatorilor straini de a vana in Romania fara probleme.
Prima prevedere din lege le permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge astfel sa fie ucise pasari care deja isi formeaza ouale. Un caz concret este cel din 2009, de la Iezer Calarasi, unde a fost gasita o garlita mare impuscata, cu oua in stadiu avansat de formare in interiorul corpului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Mai mult, autoritatile ne readuc in situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent. Acest fapt este mentionat in preambulul OUG nr. 102/2010." - se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Ornitologice Romane.
Acum, se doreste prelungirea perioadelor de vanatoare pentru urmatoarele specii: gasca de vara, garlita mare, sitarul de padure, sturzul de vasc si sturzul cantator. Stresul nediferentiat cauzat prin vanatoare in perioada de migratie pre-nuptiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea procesului reproductiv al unor indivizi, in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migratiei.
"Nu in ultimul rand, aceasta prevedere va duce la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita."- mai afirma specialistii de la SOR.
O a doua masura prevazuta in modificarile aduse Legii Vanatorii, "extrem de periculoasa", este permiterea vanatorii de catre straini. Pana acum, in Romania, cetatenii straini puteau vana numai pe baza de invitatie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, strainii pot organiza vanatori, iar Societatea Ornitologica Romana afirma ca aceste vanatori au tendinta sa devina adevarate bai de sange: "In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. Nu mai departe de anul trecut, un alt italian este prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia ca pasarile cantatoare din Romania vor deveni in curand specii pe cale de disparitie."
Societatea Ornitologica Romana (Birdlife Romania) recunoaste legitimitatea si importanta vanatorii si subliniaza necesitatea ca acest tip de activitate sa fie sustenabil si sa tina cont de necesitatile biologice ale speciilor cinegetice si de aspecte etice culturale: "In acelasi timp, consideram ca schimbarile constante ale legii vanatorii in Romania trebuie sa tina cont de legislatia comunitara care reglementeaza acest tip de activitate".
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, deputati, Parlament, vanatoare, pasăre, societatea ornitologica,
Dată publicare:
22-09-2014 12:33