Voluntarii din România s-au mutat în online pentru a-i ajuta pe cei mici să devină informaticieni
Sute de angajați din România, obișnuiți să facă voluntariat, s-au adaptat noilor condiții și s-au mutat în online. Fac meditații la română, matematică, biologie sau îi ajută pe cei mici să devină informaticieni, totul gratuit.
De sfaturile lor au parte copii din mediul rural, dar și studenții care au nevoie de sprijin.
Raluca are 23 de ani şi lucrează 8 ore pe zi într-o companie IT. De două ori pe săptămână își face timp pentru meditații. Ajută online, la limba română, copii din mediul rural. O face gratuit, dar satisfacția este nemăsurată când află de la ei că au luat bacalaureatul cu notă mare și reușesc să meargă mai departe.
Raluca Dogaru, voluntar: ”Mi-am dorit să pot să fiu şi eu o persoană care să contribuie la educaţia unui alt elev. În vară a reuşit să ia bacalaureatul şi chiar cu o notă foarte mare. Am avut emoţii mai mari decât am avut la mine”.
Adina este și ea mentor, pentru copii care doresc să înveţe programare. O face din pasiune. Acum are o grupă de 10 elevi.
Adina Gaciu, Programator: „Încerc să am un limbaj cât mai simplu şi să le explic cât mai frumos tuturor copiilor în aşa fel încât să înţeleagă. O să îi ajute pe viitor chiar dacă pare greu la început”.
Potrivit World Vision România, numărul angajaților care fac voluntariat online a crescut de 10 ori în pandemie, cpmparativ cu perioada de dinainte. Sunt persoane care ajutau oricum, dar mai mult prin donații.
Nicoleta Popa, World Vision România: ”Voluntarii explică materia şi sunt şi mentori pentru elevi pentru că le explică din experienţele lor profesionale, despre cum au reuşit să îşi clădească o carieră. Asta îi ajută pe copii să îşi dea seama că a fost nevoie de foarte multă muncă şi implicare dar şi de şcoală„.
Potrivit unei cercetări World Vision România în 41 de ONG-uri românești, 44% dintre voluntari au între 19 și 24 de ani, 32% între 15 și 18 și 17% între 25 și 30 de ani. Cei mai mulți fac voluntariat între 2 și 14 ore pe săptămână.