Voluntarii au transformat curtea Institutului Oncologic într-un loc de joacă pentru copiii grav bolnavi

Ultima actualizare: 28-08-2020 19:57

Iată cum se poate ca oamenii cu suflet mare să schimbe ceva în bine când își propun asta. Curtea Institutului Oncologic Fundeni, lăsată 9 ani în paragină, a fost transformată complet.

Astăzi s-au jucat acolo copiii bolnavi, care se tratează la institut. Transformarea a fost posibilă grație voluntarilor care au scos de pe spațiul verde peste o sută de camioane de gunoi. O muncă pe care ar fi trebuit să o facă statul și instituțiile sale.

Uşor stângaci, ba chiar neîncrezător, Hari păşeşte în parcul din curtea Institutului Oncologic Fundeni. E prima zi în care copiii care sunt trataţi aici ies la joacă în spaţiul proaspăt amenajat. A trecut mai bine de un an de când Hari este tratat în spital şi până acum nu a avut unde să se joace ori să iasă la aer.

Ea este Nicoleta. Am întâlnit-o la sfârşitul anului trecut, chiar în ziua în care afla că are o tumoare pe creier. Nu ştia atunci ce-o aşteaptă.

„Eu o iubesc pe mămica mea mult şi nu vreau să o văd cu lacrimi la ochi. Tu ştii că eu te iubesc şi nu vreau să te mai văd cu lacrimi la ochi?” îi spune Nicoleta mamei sale.

De atunci, au trecut luni bune în care a stat în spital, fără să poate ieşi într-un loc de joacă.

„Foarte greu, crize nervoase. Numai părinte să nu fi să treci prin aşa ceva” spune mama copilei

De acum, în noul parc, Nicoleta se poate juca în voie.

Adina Istrate, mama lui Hari: „Dacă tot li s-au luat toate plăcerile copilăriei, ar trebui măcar ieşitul ăsta afară, pentru că noi mai încercăm, dar fiind doar maşini, nu aveau ce să facă, era nevoie pentru ei de un loc de joacă”.

Un parc le-ar face o mică bucurie bolnavilor greu încercați de soartă

Pentru aceşti copii, joaca este extrem de importantă. Aşa mai uită de boală. Din păcate, până mai acum câteva zile, spaţiul de joacă nu putea fi folosit. Şi nici curtea nu arăta altfel. Peste tot erau băncuțe rupte, canalizări fără capace și bălării. Pe aici trec în fiecare an peste 20.000 de pacienţi care ar trebui să beneficieze de condiţii civilizate.

Institutul Oncologic, dar şi această imensă curte, sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Din păcate, înalţii funcţionari din minister, dar şi cei care au condus de a lungul anilor institutul, n-au fost interesaţi de cum arată acest spaţiu. Aşa am cerut ajutorul pentru a schimba pe cât posibil faţa acestui loc.

Mai bine de trei săptămâni, zeci de voluntari au scos de aici peste o sută de camioane încărcate cu resturi vegetale şi gunoaie. Acum locul e luminat.

„Este foarte frumos. Nu ne aşteptam să iasă aşa bine, dar e foarte frumos” afirmă Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București

ADP sector 2 ar putea prelua terenul, cu acordul Ministerului Sănătății

Managerul institutului susţine că nu are fonduri şi angajaţi pentru a curăţa locul. Mulţi voluntari au fost chemaţi de Administraţia Domeniului Public din sectorul 2, care ar putea să preia spaţiul în administrare pentru a-l întreţine. Cu o condiţie: să-şi dea acordul Ministerul Sănătăţii.

Alin Drugău, director ADP sector 2: „Un parteneriat, ca pe viitor aceste locuri să fie amenajate şi întreţinute doar pe bază de voluntariat. Din an în Paște nu cred că s-ar putea face ceva”.

Ministerul Sănătăţii, care n-a făcut nimic până acum pentru această curte, este direct răspunzător. I-am arătat imagini cu dezastrul din curtea institutului secretarului de stat Andrei Baciu. La întâlnire au participat şi reprezentanţii institutului şi ai primăriei. Acum ministerul analizează ce se va întâmpla pe viitor cu acest loc.

Așadar, voluntarii au dat o lecţie celor care ar trebui să se ocupe de această curte. Au arătat că se poate. Din păcate, aici este doar o mică oază de normalitate. Institutul este înconjurat de un spaţiu imens, multe hectare acoperite cu boscheţi. Pe tot acest spaţiu, pacienţii s-ar putea plimba dacă ar exista acolo un parc, s-ar putea relaxa, ar putea să îşi mai aline suferinţa. Acum este rândul Ministerului Sănătăţii, al guvernanţilor, să demonstreze că le pasă de acest loc în care oamenii luptă pentru viaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO