Volume de Sadoveanu, relansate, dupa ce disputa pe dreptul de autor a dus la retragerea din librarii

carti

"Hanu Ancutei", "Baltagul" si "Dumbrava minunata", de Mihail Sadoveanu, vor fi lansate joi, in Bucuresti, de editura stranepotului scriitorului, dupa o perioada de cativa ani in care au lipsit de pe rafturi.

Cele trei volume vor fi lansate joi, de la ora 19.00, la Libraria "Mihail Sadoveanu" din Capitala.

In perioada urmatoare aceste volume apartinand lui Sadoveanu vor aparea si in alte librarii.

Mircea Iordan Herford, stranepotul lui Mihail Sadoveanu, a declarat pentru MEDIAFAX ca a infiintat Editura Mihail Sadoveanu cu scopul de a retipari intreaga opera a scriitorului, nu doar ce "da bine la vanzarea pe piata".

"Scopul Editurii Mihail Sadoveanu este de a revigora opera sadoveniana, publicarea integrala a operei sadoveniene, nu numai ceea ce, cum se spune, merge sau da bine la vanzarea pe piata. Deci, sub supravegherea absoluta a familiei Sadoveanu, se vor lua la puricat toate textele care s-au publicat pana acum. Adica, in momentul cand se va publica o opera, se va compara si cu editiile vechi si cu manuscrisele. Totul va fi luat la lupa si nu cu greseli de gramatica cum s-a publicat pana acum, spre rusinea celor in cauza", a declarat stranepotul scriitorului pentru MEDIAFAX.

De asemenea, Mircea Iordan Herford a spus ca intentioneaza sa publice romanele istorice scrise de Mihail Sadoveanu astfel incat copiii sa aiba acces si sa cunoasca intreaga opera a scriitorului.

Citește și
comisia europeana
Procedură de infringement împotriva României, din cauza directivei creditelor ipotecare. Reproșurile Comisiei Europene

"Va fi o obligatie foarte mare acum integrala romanelor istorice: «Neamul Soimarestilor», «Viata lui Stefan cel Mare», «Fratii Jderi», «Nicoara Potcoava», «Soimii», «Nunta domnitei Ruxandra» si «Zodia Cancerului». Trebuiesc tiparite", a spus acesta.

"In curs de aparitie, probabil in ianuarie - februarie vor aparea, in primul rand si in primul rand, in editie exclusiva «Neamul Soimarestilor», care va cuprinde desenele originale pe care le-a avut «Neamul Soimarestilor» prima data", a spus stranepotul scriitorului.

Potrivit acestuia, Mihail Sadoveanu a achizitionat toate desenele pe care le-a integrat in opera sa. Ulterior, aceste desene au fost daruite de familia Sadoveanu Muzeului Literaturii Romane din Iasi. In prezent, imaginile sunt reconditionate de Mircea Iordan Herford si vor aparea in noua editie a volumului "Neamul Soimarestilor".

"Pe langa «Neamul Soimarestilor», mai pregatesc «Povestiri», de Mihail Sadoveanu - 20-25 de povestiri. Toate vor fi ilustrate si publicate aparte, nu la sacul de povestiri cum s-a publicat pana acum", a completat stranepotul scriitorului pentru MEDIAFAX.
De asemenea, Herford a declarat ca Editura Mihail Sadoveanu nu publica decat opera scriitorului, numind aceasta initiativa "buticul literar Mihail Sadoveanu".

Toate editiile sunt ingrijite de Mircea Iordan Herford, iar lectura este facuta de mama sa, Smaranda, nepoata a scriitorului, "care nu iarta nimic, nici o virgula".

"Am un singur tel in viata ca, de acum incolo, pe langa muzica pe care o fac si o duc cu mare drag - muzica romaneasca o reprezint in Elvetia de 15 -16 ani de zile, unde dau masterclass de muzica -, mi-am luat si aceasta responsabilitate foarte grea ca, pana in anul 2031, cand drepturile de autor vor deveni publice, sa tiparesc opera strabunicului Mihai Sadoveanu", a declarat Mircea Iordan Herford pentru MEDIAFAX.

Pentru tiparirea operei sadoveniene, sursele de finantare sunt proprii. "Este o investitie baneasca infernala personala", a spus stranepotul scriitorului.

Totodata, acesta a declarat ca se ocupa in prezent de un proiect care urmareste sa daruiasca aceste carti copiilor fara posibilitati financiare.

"Ma ocup acum de un proiect care asuma 5.000 de exemplare din literatura sadoveniana care vor fi daruite copiilor fara posibilitati financiare si copiilor din casele de copii. Adica, deja este la tipar o editie care este special rezervata. Deja primele 500 de carti vor fi donate, in luna noiembrie sau decembrie, de Mos Nicolae cel mai probabil", a declarat Mircea Iordan Herford pentru MEDIAFAX.

Stranepotul scriitorului a precizat ca familia Sadoveanu se va concentra asupra "editarii cat mai corecte, cat mai frumoase, cat mai placute pentru publicul romanesc" a operei sadoveniene.
"Mihail Sadoveanu nu ne apartine noua, apartine de acum incolo culturii romanesti. Despre asta este vorba", a adaugat acesta.

La Compania de Librarii Bucuresti si la Libraria Eminescu din Capitala, cele trei volume aparute la Editura Mihail Sadoveanu - "Hanu Ancutei", "Baltagul" si "Dumbrava minunata" - vor fi disponibile, cel mai probabil, de la sfarsitul acestei saptamani, potrivit reprezentantilor acestora.

Intrebat despre interzicerea operelor lui Mihail Sadoveanu in teatre, Mircea Iordan Herford a precizat pentru MEDIAFAX ca scriitorul nu este interzis in astfel de spectacole, atat timp cat reprezentantii institutiilor cer aprobarea familiei Sadoveanu.

"Mihail Sadoveanu este binevenit in teatru, atata timp cat domnii scenaristi, doamnele scenariste sa ceara permisiunea de a masacra un scenariu. N-a venit nimeni la familia Sadoveanu sa ne ceara macar parerea. In cazul in care un scenariu merita acest lucru, autorul trebuie sa-si dea consimtamantul, scrie in legea dreptului de autor. Autorul sau detinatorii dreptului legal de autor. Atat timp cat nimeni nu a venit la noi sa ceara acest drept este ilegal. La ora actuala, intr-adevar, si la Iasi, exista Teatrul Luceafarul care, fara rusine, in continuare joaca «Dumbrava minunata» pe un scenariu care nu este aprobat de catre noi, iar la Bacau este total eronat expus. Am avut placerea de a discuta cu domnul director de acolo si a ramas sa nu se mai joace piesa «Baltagul» pana nu se va gasi un scenariu care sa fie conform cu regulile de respect fata de opera autorului. Iarasi este neadevarat ca noi nu am dat aprobare", a spus Mircea Iordan Herford pentru MEDIAFAX.

In ceea ce priveste drepturile de autor asupra operei sadoveniene, Mircea Iordan Herford a precizat ca acestea apartin familiei Sadoveanu.

"Din 1990 si pana in anul 2006, drepturile de autor ale autorului Mihail Sadoveanu au fost administrate de catre tatal meu. In anul 2006, tatal meu a decedat si, din acest moment, au venit pacostele asupra noastra. Timp de 16 ani de zile nu a fost absolut nicio problema. In momentul cand a murit tata, societatea CopyRo - mama era vaduva si singura - si-a permis sa o someze pe doamna Smaranda (Smaranda Herfurt, mama lui Mircea Iordan Herford, n.r.) sa ii spuna ca, de anul urmator, dansii vor administra drepturile de autor, datorita faptului ca cei 50 de ani de zile au incetat. Minciuna sfruntata. In certificatul de mostenitor scrie ca 50 de ani. Legislatia veche, intr-adevar, era pe 50 de ani, dar Romania a aderat la drepturi de autor in care sunt 70 de ani. In acel moment, cei de la CopyRo, in mod abuziv, au dat o circulara catre toti editorii din Romania", a declarat Mircea Iordan Herford pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, pe data de 14 septembrie 2006, societatea de gestiune colectiva a drepturilor de autor CopyRo a trimis o circulara catre toate editurile din Romania prin care le aducea la cunostinta ca, daca sunt interesate de tiparirea operelor lui Mihail Sadoveanu, trebuie sa se adreseze societatii CopyRo. Astfel, din data de 15 septembrie 2006, Smaranda Herfurt, nepoata lui Mihail Sadoveanu, a fost deposedata ilegal de drepturile de autor, potrivit spuselor lui Mircea Iordan Herford.

Una dintre atributiile CopyRo este sa exercite gestiunea colectiva a drepturilor de autor, potrivit articolului 25 din Legea 8/1996 referitoare la dreptul de autor, pentru colectarea si reprezentarea acestora in lipsa mostenitorilor.

Conform articolului 25 din Legea 8 din 1996, "(1) drepturile patrimoniale (...) dureaza tot timpul vietii autorului, iar, dupa moartea acestuia, se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal, iar daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva mandatat in timpul vietii de catre autor sau, in lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectiva cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie".
Anterior Legii 8 din 1996, se aplica Decretul 321 din 18 iunie 1956 privind dreptul de autor care prevedea ca termenele de folosinta a drepturilor patrimoniale pentru sotul si ascendentii (parintii) autorului erau pe tot timpul vietii fiecaruia; in cazul descendentilor (copiii si urmasii lor) autorului, acestia aveau drept asupra operei timp de 50 ani de la moartea autorului, in timp ce ceilalti mostenitori (frati, surori, unchi, matusi, veri, verisoare, mostenitori testamentari) pe timp de 15 ani de la moartea autorului, fara ca in acest caz dreptul sa se poata transmite din nou prin mostenire. Pentru persoanele juridice, termenul de protectie era de 50 ani de la aparitie.

Prin "aparitie" se intelegea orice mod de aducere la cunostinta publicului a operei. Practic, deoarece in acea perioada forma electronica inca nu era dezvoltata, aducerea la cunostinta se facea prin publicare in carti, reviste, ziare, prezentare in expozitii, evenimente culturale, radiodifuziune si televiziune.

"Din cauza acestei situatii artificiale create de CopyRo, editurile - care, timp de 16 ani de zile, au mancat o paine buna publicand opera sadoveniana - au profitat in mod ticalos de a publica in continuare din acel an, nemaiavand contract cu noi, fara sa vina sa mai plateasca un leu familiei Sadoveanu. Intrebati, toti, fara exceptie, au spus in felul urmator «rezolvati-va intai problemele cu CopyRo si dupa aceea discutam». De fapt, familia Sadoveanu n-avea nicio problema cu CopyRo, CopyRo a iscat o problema. Pe acest motiv s-a creat o situatie foarte artificiala si foarte pacatoasa in care publicul romanesc este informat ca cei care sunt impotriva aparitiei operei sadoveniene pe piata de carte sadoveniana este familia Sadoveanu. Complet eronat", a precizat stranepotul scriitorului pentru MEDIAFAX.

"In anul 2011, la Curtea Suprema de Casatie, CopyRo a pierdut pe linie toate cele trei procese, fondul, apelul si recursul. S-a demonstrat ca totul a fost o minciuna sfruntata. La ora actuala, ne ocupam de recuperarea prejudiciilor materiale imense pe care CopyRo ni le-a adus noua. Suntem convinsi ca justitia din Romania va face de acum dreptate", a completat stranepotul scriitorului.

Pana la difuzarea acestei stiri, reprezentantii societatii de gestiune colectiva a drepturilor de autor CopyRo nu au putut fi contactati.

Mihail Sadoveanu (nascut pe 5 noiembrie 1880, la Pascani si decedat pe 19 octombrie 1961, la Vanatori-Neamt) a fost scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician si om politic si este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani din prima jumatate a secolului al XX-lea.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Procedură de infringement împotriva României, din cauza directivei creditelor ipotecare. Reproșurile Comisiei Europene
Procedură de infringement împotriva României, din cauza directivei creditelor ipotecare. Reproșurile Comisiei Europene

Procedura de infringement a fost demarată luni de Comisia Europeană împotriva României, pentru transpunerea incorectă a Directivei privind creditele ipotecare.

Trei băieți, prinși cu cuțite asupra lor în apropierea unui liceu din Buzău. Ce plănuiau să facă
Trei băieți, prinși cu cuțite asupra lor în apropierea unui liceu din Buzău. Ce plănuiau să facă

Trei adolescenţi cu vârste de 15 şi 13 ani au fost depistaţi de către poliţiştii locali din municipiul Buzău având asupra lor o armă albă şi un box, ei fiind conduşi la secţia de poliţie pentru audieri, a informat, luni, Poliţia Locală Buzău.

Percheziții ample pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți, racolați din Turcia. Erau cazați în Timișoara
Percheziții ample pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți, racolați din Turcia. Erau cazați în Timișoara

Au fost percheziţii ample în 13 judeţe din ţară, inclusiv în Capitală. Anchetatorii sunt pe urmele unei reţele de traficanţi de migranţi, iar astăzi i-au dus la audieri pe principalii suspecţi.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.