Gestul rar făcut de Xi Jinping în timpul vizitei lui Vladimir Putin în China. Semnul arătat întregii lumi
Rușii continuă ofensiva în regiunea Harkov și bombardează orașul. Sunt cel puțin doi morți și 13 răniți, după ce rachetele au lovit zone rezidențiale din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Dar Vladimir Putin - care și-a continuat vizita în China - susține că ocuparea Harkovului, „nu intră în planurile sale actuale".
Joi seară, la finalul unei zile încărcate, Xi Jinping l-a primit pe Vladimir Putin la Zhongnanhai - un gest simbolic, menit să arate lumii prețuirea pe care o acordă liderul de la Beijing lui Putin.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Potrivit analiștilor, președinții chinezi își invită la Zhongnanhai - fostă reședință a împăraților chinezi - doar cei mai apropiați aliați. Xi Jinping și Putin au făcut o plimbare prin frumoasele grădini ale complexului prezidențial, timp în care au discutat despre, cităm, "chestiuni strategice de interes comun”. Apoi au sorbit pe îndelete ceai.
Întâlnirea s-a încheiat când afară era întuneric, cu strângeri de mână și... o îmbrățișare.
Peste doar câteva ore, Putin a ajuns la Harbin, oraș fondat de coloniști ruși în anii 1900 și cunoscut drept „Mica Moscovă”. Metropola cu zece milioane de locuitori, care are în centru o fostă catedrală ortodoxă, servește drept poartă pentru comerţul cu Rusia.
La o conferința de presă, Putin a vorbit și despre ofensiva rusă din regiunea Harkov.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În privința a ce se întâmplă în direcția Harkovului, aceasta este și vina lor (a ucrainenilor). Pentru că au atacat și, din nefericire, continuă să atace în zonele rezidențiale ruse din apropierea frontierei, inclusiv la Belgorod. Civilii mor acolo. Am spus public că dacă aceste atacuri continuă, vom fi nevoiți să creăm o zonă tampon, de siguranță. Asta facem acum. În ceea ce privește orașul Harkov, nu există astfel de planuri astăzi (de a captura orașul)”.
Într-o săptămână, rușii au ocupat aproape 280 de kilometri pătrați în partea de nord-est a Ucrainei.
Pe de altă parte, președintele rus a fost și la un târg de comerț Rusia-China.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Putem, pe bună dreptate, să fim mândri de rezultatele cooperării economice dintre China și Rusia. În urmă cu câțiva ani, eram mândri când valoarea schimburilor economice atingea 100 de miliarde de dolari. Acum a atins 240 de miliarde de dolari. Iar acesta e doar începutul.”
Occidentul se teme însă că asta va însemna și că Rusia va primi sprijin suplimentar pentru a-și produce armamentul de care are nevoie în războiul din Ucraina.
Karine Jean-Pierre, secretar de presă la Casa Albă: „Considerăm inacceptabil că firmele chineze îl ajută pe Putin să poarte acest război împotriva Ucrainei. Am fost foarte clari în legătura cu asta. Dacă China își propune să susțină pacea în Europa, nu poate continua să ajute cea mai mare amenințare la adresa securității europene. Iar acesta nu este doar mesajul nostru, ci și al NATO, UE și partenerilor din G7."
Un răspuns tăios a venit rapid de la Beijing. China insistă că tratează comerțul cu arme într-o manieră „prudentă și responsabilă”.
Wang Wenbin, ministrul de externe al Chinei: „Statele Unite oferă asistență militară fără precedent Ucrainei, în timp ce lansează acuzații fără temei la adresa relațiilor comerciale normale dintre China și Rusia. Reprezintă un exemplu tipic de standard dublu, extrem de ipocrit și iresponsabil.”
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, vladimir putin, China, xi jinping,
Dată publicare:
17-05-2024 20:15