Vitezomanii nu vor mai avea scăpare. Polițiștii români fac pregătiri speciale pentru urmărirea șoferilor teribiliști
Polițiștii se pregătesc pentru urmărirea ca-n filme a vitezomanilor. Pentru a-i prinde, agenții învață de la instructorii de la Biroul de Pregătire Profesională cum să fie eficienți la volan.
Un astfel de program s-a desfășurat pe pistele aerodromului militar de la Ianca, județul Brăila.
Cu toții am fost cel puțin o dată martori la astfel de scene petrecute în trafic. Acest comportament agresiv poate duce deseori la tragedii, dar polițiștii se pregătesc și pentru aceste situații în care trebuie să plece în urmărirea teribiliștilor sau a celor care comit o infracțiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O astfel intervenție în forță, cu urmărire printre obstacole, la mare viteză, nu este la îndemâna oricui. Chiar și pentru un șofer cu experiență, manevrele sunt la limita siguranței. Chiar și cele mai simple lecții trebuie reamintite.
Emil Ciudin, instructor formator al IPJ Brăila: „Mă uit dacă am toate roțile umflate, mă uit să văd dacă nu este vreun element lovit, îmi lipsește numărul de înmatriculare sau am vreun element de caroserie avariat."
Pe primul loc trebuie să rămână siguranța polițiștilor și a celorlalți participanți la trafic. Iată care pot fi consecințele unei tamponări aparent banale, dacă o simplă tetieră nu este așezată corespunzător.
Uneori, mai important decât să atingi viteze amețitoare, este să știi cum să oprești mașina la timp.
Emil Ciudin, instructor formator IPJ Brăila: „Lovim o singură lovitură. Lovitură de ciocan pe pedală de frână. Este frână de urgență, viața mea, viața celorlalți participanți, viața colegului din mașină depinde de frâna aia?"
Pentru a face față acestor situații, măcar o dată pe an, toți polițiștii trebuie să intre pe mâna instructorilor de la Biroul de Pregătire Profesională. Vor face o oră de instruire teoretică și 6, 7 ore de practică.
Insp. Elena Ostache, purt. de cuv. al IPJ Brăila: „Nivelul unu de pregătire specifică se centrează pe conducerea defensivă, iar nivelul doi de pregătire vizează conducerea sportivă și elemente de pilotaj specifice misiunilor MAI.”
Birourile de Pregătire Profesională, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost înființate în luna august a anului trecut. Specialiştii se ocupă de pregătire fizică, autoapărare, pregătire tactică, pregătire auto şi tragere cu armanentul din dotare. În 2021, România a fost pe primul loc, în Uniunea Europeană, în clasamentul victimelor accidentelor rutiere, cu 93 de decese la un milion de locuitori, față de o medie de 44 de cazuri, la nivelul comunității.